Valenčič: Prihajajo mladi, ki potrebujejo še malce časa

Mitja Valenčič je kot edini slovenski predstavnik v finalni slalomski vožnji v Kranjski Gori nastopil vrhunsko, saj se je iz 14. mesta po prvi vožnji na koncu prebil na visoko šesto. Zlate kolajne se je veselil Avstrijec Mario Matt, drugi je bil vodilni po prvi vožnji Šved Bäck, tretji pa Američan Kasper.

Objavljeno
06. marec 2011 07.00
Posodobljeno
06. marec 2011 07.09
David Osojnik, R. T., Š. R., delo.si
David Osojnik, R. T., Š. R., delo.si
Kranjska Gora - Jubilejni 50. Pokal Vitranc se je danes zaključil z devetim slalomom v tej sezoni, kjer je do zmage prišel Avstrijec Mario Matt, ki je slavil pred Švedom Axelom Bäckom in Američanom Nolanom Kasperjem -  tekmovalca sta si z zaostankom 0,09 s delila drugo mesto.

»Od tekme v Adelbodnu mi gre vse po načrtih. Januarja sem popravil testiranja in našel prave nastavitve za čevlje. V Adelbodnu in Wengnu sem dobil precej točk in izboljšal štartno številko. Danes je bilo vse popolno, imel pa sem tudi srečo s stotinkami. V Kranjski Gori tekmujem že enajstič, prvič sem bil na zmagovalnem odru leta 2001. Čas res hitro teče, a se ne počutim starega. Decembra sem preživljal težke čase, a sem verjel vase, saj sem bil na treningih hiter,« se je zmage veselil Matt.

Slovensko čast je v Kranjski Gori s šestim mestom ubranil Mitja Valenčič (+1,0), ki je blestel zlasti na drugi vožnji. Po uvodnem delu je bil namreč izkušeni slovenski tekmovalec na 14. mestu, a je v drugem delu Valenčič dobro vnovčil svoje bogate izkušnje in danes dosegel svojo najboljšo uvrstitev v tej sezoni.

Valenčič: Prihajajo mladi, ki potrebujejo še malce časa

»Zelo sem vesel, da mi je končno uspel dober nastop. Ujel sem dober ritem že na štartu, skušal sem ga stopnjevati in ohraniti čez celo progo. Nekaj težav sem imel v strmini, tudi prehodi v senco niso bili najboljši. Zelo sem se razveselil ciljne črte in tistih zelenih številk.« Je bil to maksimum? »Zgoraj morda, čeprav bi še lahko kaj dodal, zlasti spodaj bi lahko bil boljši, a sem imel veliko na grbi, veliko bi lahko izgubil. A vseeno sem zadovoljen,« je po današnjem nastopu dejal Valenčič.

»Nekdo mora rešiti slovensko čas, to sem bil tokrat pač jaz. Verjamem, da se bodo tudi drugi fantje vrnili z boljšimi rezultati. Prihajajo mladi, ki morda pač potrebujejo še nekaj časa. Navsezadnje tudi sam 10 let nazaj še nisem blestel na Vitrancu. Moramo biti potrpežljivi, jim dati čas, da se razvijejo in da bodo lahko pokazali svoje znanje. Prismučal sem si najlepše darilo, finale v Lenzerheide. Po vseh peripetijah v tej sezoni sem vesel, da sem se uspel uvrstiti tja. Škoda, ker je sezone že konec,« je še dodal.

Od belega cirkusa se je poslovil Dragšič


Z visoko startno številko 38. je danes nastopil tudi nekdanji mladinski svetovni slalomski prvak Matic Skube, ki pa je z zaostankom 2,60 s z nastopi zaključil že po prvi vožnji. Mladi Skube ima sicer manjše zdravstvene težave, zaradi česar je moral dopoldan v bolnišnico, kjer je prejel infuzijo.

Tudi danes je odstopilo kar nekaj slovenskih tekmovalcev, saj do ciljne ravnine ni uspelo priti Bernardu Vajdiču, Mihi Kürnerju in Klemnu Kosiju. Patrick Jazbec je zasedel 41.mesto (+4,23).

Svojo profesionalno smučarsko pot pa je kot predtekmovalec druge vožnje slaloma zaključil 31-letni Mitja Dragšič. Zadnje točke svetovnega pokala je Dragšiču uspelo osvojiti pred letom dni na slalomu za 49. pokal Vitranc, v letošnji sezoni se ni prebil med prvih trideset. Prav zato je letos treniral na lastne stroške, a ker večjih uspehov ni bilo se je odločil, da se poslovi od belega cirkusa.

Napaka Grangea in Kostelića


Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Hrvat Ivica Kostelić (+0,64) je po prvem delu v cilj prišel kot peti, a je imel ob tem obilico sreče, saj je njegov prvi izzivalec v boju za veliki kristalni globus Francoz Jean-Baptist Grange povozil količek in bil zato tudi diskvalificiran. Na koncu pa se je izkazalo, da se je Kostelić prehitro veselil novih točk, saj je v finalnem nastopu tudi sam povozil količek in si delil usodo francoskega kolega.

Izidi moškega slaloma:
1. Mario Matt (Avt) 1:49,14
2. Axel Bäck (Šve) +0,09
. Nolan Kasper (ZDA) +0,09
4. Andre Myhrer (Šve) +0,35
5. Manfred Mölgg (Ita) +0,79
6. Mitja Valencic (Slo) +1,00
7. Markus Vogel (Švi) +1,32
8. Steve Missillier (Fra) +1,34
9. Cristian Deville (Ita) +1,41
10. Mattias Hargin (Šve) +1,42

Skupni seštevek svetovnega pokala (m):
1. Ivica Kostelić (Hrv) 1307
2. Didier Cuche (Švi) 725
3. Aksel Lund Svindal (Nor) 722
4. Silvan Zurbriggen (Švi) 703
5. Carlo Janka (Švi) 674
...
47. Andrej Šporn (Slo) 145
60. Andrej Jerman (Slo) 113
65. Mitja Valenčič (Slo) 103
98. Matic Skube (Slo) 38
109. Gašper Markič (Slo) 22
129. Aleš Gorza (Slo) 13
130. Miha Kürner (Slo) 12
146. Andrej Križaj (Slo) 5