Poletna liga prvi pokazatelj razmerij moči

Po nekaj pripravljalnih tekmah so hokejska sezona počasi segreva. Od četrtka do nedelje bo na Bledu poletna liga, ki velja za uvod v novo sezono. Ta se bo s prvo tekmo v ligi EBEL začela 11. septembra.

Objavljeno
25. avgust 2009 17.41
P. Z./STA
P. Z./STA
Bled - Čeprav sta najboljši slovenski hokejski moštvi ob začetku priprav na novo sezono že odigrali dve prijateljski tekmi, bo poletna hokejska liga Rudi Hiti 2009 tudi letos vrhunec pripravljalnega obdobja. Konec tedna se bodo na Bledu ob Jeseničanih in Ljubljančanih predstavili še hokejisti iz Beljaka, Celovca, Briancona in Langenthala.

Avgustovsko tekmovanje na Bledu, ki je nekakšen uvod v slovensko hokejsko sezono, bo konec tedna doživelo že 17. izvedbo, četrtič pa se turnir imenuje po enem najboljših slovenskih hokejistov vseh časov.

Na Bledu se bo predstavilo šest moštev. Najboljši slovenski ekipi, državni prvaki z Jesenic in podprvaki iz Ljubljane, bosta igrali v predtekmovalni skupini B, kjer jima bodo družbo delali še hokejisti beljaškega VSV. V skupini A pa so celovški KAC, švicarski Langenthal in francoski Briancon.

Lansko zmago bodo branili Beljačani, ki so bili pred letom dni v finalu boljši od KAC-a. Novinci na blejskem turnirju so hokejisti švicarskega Langenthala.

Predtekmovanje s tekmami v skupinah bo potekalo od četrtka, 27. avgusta, do sobote, 29. avgusta, tekme za razvrstitve pa bodo v nedeljo, 30. avgusta. Letos je prireditelj turnirja Rudi Hiti uvedel tudi novost, tekmo za peto mesto, tako da bodo vsa sodelujoča moštva, ki so sredi priprav na novo sezono, lahko odigrala po tri tekme.

"Letos imamo na turnirju prvič tudi švicarsko moštvo, prvič pa tudi tekmo za peto mesto, ker so tako želele ekipe, saj so vse še sredi priprav na nastope vsaka v svoji ligi, Ebel, švicarski ali francoski," je na novinarski konferenci na Bledu dejal Rudi Hiti in pojasnil, da so letos na tekmovanje želeli pripeljati še nemški Ingolstadt.

"A Nemci imajo urnik priprav izdelan do zadnje malenkosti že precej pred sezono, tako da nam ni uspelo. Mogoče naslednje leto, ko bo skoraj zanesljivo nastopil tudi kakšen ruski klub," je pojasnil Hiti in dodal, da bodo čez leto dni termin premaknili za kakšen teden ali deset dni nazaj v avgust. Eden od razlogov za takšno odločitev je tudi večni derbi med Acroni Jesenicami in Tilio Olimpijo. Prireditelji vselej poskrbijo, da se velika tekmeca srečata že v predtekmovanju in prav ta tekma je ponavadi tudi vrhunec turnirja ter najbolj obiskana. A letos so rdeči in zeleno-beli v kratkem času, odkar trenirajo na ledu, odigrali že dve pripravljalni tekmi (2:2 na Jesenicah in 2:1 za Olimpijo v Ljubljani).

"Za nas je seveda slabo, da sta se Olimpija in Jesenice že dvakrat pomerila. Pa tudi sicer se lige začenjajo vse bolj zgodaj, zato bo prestavitev termina kar ustrezna," je dejal Hiti. Derbi slovenskih ekip bo na sporedu v soboto ob 19.30.

Ljubitelji hokeja bodo morali za ogled tekem v ledeni dvorani na Bledu odšteti po 15 evrov na dan (za dve tekmi) oziroma deset v predprodaji. Za otroke so predvideli polovični popust, možen pa je tudi nakup vstopnice za vseh devet tekem poletne lige za 28 evrov.

Spored turnirja Poletna liga Rudi Hiti 2009

Četrtek:

16.00 Briancon - KAC Celovec
19.35 Acroni Jesenice - VSV Beljak

Petek:

16.00 VSV Beljak - Tilia Olimpija
19.30 KAC Celovec - Langenthal

Sobota:

16.00 Langenthal - Briancon
19.30 Acroni Jesenice - Tilia Olimpija

Nedelja:

13.00 tekma za 5. mesto
16.00 tekma za 3. mesto
19.00 tekma za 1. mesto