Poljska v solzah, Slovaška nasmejana

»Leo Beenhakker ni več naš selektor,« je predsednik Poljske nogometne zveze sporočil po razpletu sredine tekme. Razočaranju med nogometaši in navijači ni videti konca, zdaj že nekoč priljubljeni selektor se je znašel na »odstrelu« javnosti.

Objavljeno
11. september 2009 12.04
S.U.
S.U.
Varšava, Bratislava - »Leo Beenhakker ni več naš selektor,« je Grzegorz Lato, legendarni nogometaš belo-rdečih in zdaj predsednik Poljske nogometne zveze, sporočil po razpletu sredinega mariborskega večera. Razočaranju tako v vodstvu reprezentance kot tudi med nogometaši in navijači ni videti konca, zdaj že nekoč priljubljeni selektor se je znašel na »odstrelu« javnosti. Povsem drugače pa je v teh dneh na Slovaškem - hokejska dežela po remiju s Češko in zmagi v Belfastu diha z nogometni pljuči.

»To je bila klofuta poljskemu nogometu,« je začel svoj zapis iz Ljudskega vrta poročevalec varšavskega športnega dnevnika Przeglad Sportowy in tako že v prvem stavku prenesel rdečo nit razmišljanja vseh, ki spremljajo poljski nogomet ali pa so njegovi neposredni »proizvajalci«. Reprezentanca belo-rdečih je nastopila na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, SP 2006 in Euru 2008, v teh kvalifikacijah pa je povsem odpovedala. »Vse se je začelo po našem spodrsljaju na Slovaškem. Takrat smo v zadnji minuti zapravili dve priložnosti za zmago in odtlej je začel naš voz drveti navzdol,« je poudaril reprezentančni kapetan Michael Žewlakow, ki pa se je v Ljudskem vrtu pridružil sivini poljske igre. Poljski poročevalci so sicer med vsemi navzočimi na igrišču pri poražencih pohvalili le Euzebiusza Smolarka. Leo Beenhakker se tako po treh letih poslavlja od Poljske, pričakovati je, da bo slednjo odslej vodil domači strokovnjak.

Na Slovaško pa je pljusknil val nogometne evforije. Športni zanesenjaki so navdušeni nad učinkom zelo mlade, a očitno čvrste in dobro uigrane selekcije. »Škoda le, da Slovenci in Poljaki niso remizirali,« se je po vrnitvi iz Belfasta nasmehnil vratar Jan Mucha in napovedal: »Odločno bomo štartali na zmago s Slovenijo! Slovaška je namreč pred zgodovinskim korakom.«

Iz petkovega Dela.