Polovičen izkupiček Slovencev

Košarkarji v severnoameriški ligi NBA so ponoči odigrali 13 tekem, nastopila pa so tudi vsa moštva s slovenskimi košarkarji, ki so dosegli polovičen izkupiček.

Objavljeno
01. februar 2007 13.00
Košarka
Boston - Košarkarji v severnoameriški ligi NBA so ponoči odigrali 13 tekem, nastopila pa so tudi vsa moštva s slovenskimi košarkarji, ki so dosegli polovičen izkupiček. Rašo Nesterovič in Uroš Slokar, slednji ni igral, sta se veselila zmage Toronta nad Washingtonom s 119:109, Saša Vujačič z Los Angelesom na gostovanju v Bostonu s 111:98, Beno Udrih je s San Antoniom izgubil pri Utahu s 93:97, Boštjan Nachbar pa doma proti Detroitu z 89:113. Poškodovani Primož Brezec je z roba igrišča spremljal zmago svojega Charlotta proti New Yorku 104:87.

Tesno zmago sta dosegla Dallas na gostovanju pri Memphisu (95:94) in Sacramento v Minnesoti (100:98). Ostali izidi: Atlanta - Golden State 115:94, New Orleans - Philadelphia 78:89, Orlando - Milwaukee 98:73, Houston - Seattle 112:102 in Portland - Denver 100:91.

Nowitzky poskrbel za srečno zmago

Posebej tesna je bila zmaga vodilnega Dallasa pri letos šibkem Memphisu. Za srečno zmago je poskrbel 28-letni Nemec Dirk Nowitzki, ki je v zadnjih 13 sekundah zadel štiri proste mete in poskrbel za končno točko razlike. S 26 točkami in 11 skoki je bil Nowitzki tudi najboljši igralec pri Dallasu. "Fantje enostavno vedo, kako se v zadnjih trenutkih rešuje zapleteno srečanje in kako dosežejo tesno zmago," je nov uspeh Dallasa razložil vidno veseli trener Avery Johnson. Dallasu se še vedno pozna, da ne igra drugi najučinkovitejši košarkar Josh Howars, ki ob ženi čaka na porod prvega otroka. Tokrat ni bilo košarkarja, ki bi ga nadomestil.

Austin Croshere, ki je v torek pri zmagi nad Seattlom (122:102) dosegel 34 točk, je tokrat denimo poskusil le s štirimi meti, vse zgrešil, nato pa prenehal z meti na obroč. Tekma je bila polna preobratov. Dallas si je največjo prednost priigral v 34. minuti, ko je povedel z 48:33, ob koncu tretje četrtine pa so imeli gostitelji točko naskoka (61:60) in bili blizu 13. zmage v 47. nastopu v sezoni. V zadnji četrtini pa je nastopil Nowitzki in k delovni zmagi prispeval 16 točk. Na nasprotni strani je bil z 32 točkami še bolj učinkovit Mike Miller.

Vujačič na parketu dve minuti, Nesterovič 26

Negativen rekord je vknjižil Boston, nekdaj "nepremagljiva" ekipa lige in rekorder po številu naslovov. Los Angeles se je pri nekdanjem velikanu veselil uspeha s 111:98. Saša Vujačič je na parketu prebil dve minuti, a se med strelce ni vpisal, namesto njega pa je delo opravil Kobe Bryant, ki je dosegel kar 43 točk ter po osem skokov in asistenc. Slednjega je z gromkim občinstvom nagradilo tudi občinstvo in to kljub dejstvu, da prihaja iz ekipe, ki je bila v 80-ih letih prejšnjega stoletja največji tekmec Bostonu.

Le točko slabši od Bryanta je bil soigralec Primoža Brezca Gerald Wallace, ki je k zmagi njegove ekipe Charlotte Bobcats proti New Yorku prispeval 42 točk. Tekma je bila odločena v zadnjem delu, ko so gostitelji tri minute pred koncem z delnim izidom 8:0 povedli s 97:82. Veliko minutažo je pri Torontu dobil tudi Rašo Nesterovič, ki je k zmagi nad Washingtonom v 26 minutah prispeval 10 točk, šest skokov in dve podaji. Najbolj razpoložena v njegovi ekipi sta bila Chris Bosh s 34 točkami in Jose Calderon s 24 točkami in 11 asistencami. Posebej učinkoviti so bili košarkarji Toronta v tretji četrtini, ko so dosegli kar 43 točk.

Udrih dosegel tri točke

V Salt Lake Cityju je Utah ugnal San Antonio z našim Benom Udrihom, ki je v šestih minutah dosegel tri točke in enkrat uspešno skočil pod obročem. Ključni košarkar ob tesni zmagi gostiteljev je bil Mehmet Okur, ki je v zadnjem delu dosegel 14 od svojih skupno 31 točk, osem v zadnji minuti tekme. Okur je ujel tudi 11 žog pod obročema. Med Udrihovimi soigralci sta bila najboljša Tim Duncan s 25 koši in 12 skoki ter Tony Parker s 27 točkami. Omeniti velja še branilca Utaha Carlosa Boozerja, ki je obiskal zdravnike in izvedel, da si je v soboto na tekmi z New Orleansom zlomil levo nogo in bo moral počivati vsaj pet tednov.

Detroit premočan za Nachbarja

Izgubil je tudi Boštjan Nachbar, ki je bil doma proti Detroitu dobro pokrit, saj je v 26 minutah dosegel vsega sedem točk, ujel je tudi štiri žoge in enkrat uspešno asistiral. Detroit na krilih Richarda Hamiltona (24 točk), Chaunceyja Billupsa (18) in Chrisa Webberja (17) je bil enostavno premočan. Morda se je prepozno razigral center New Jerseyja Mikki Moore, ki je v zadnji četrtini dosegel kar 18 od skupno 20 točk.

Izjemno napeto pa je bilo tudi v Minneapolisu, kjer je Sacramento, zadnje moštvo pacifiške skupine, s 100:98 premagal Minnesoto. Ključni koš je dosegel Kevin Martin, z 28 točkami tudi najboljši pri zmagovalcih.