Pomembna zmaga rokometašic

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v drugi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Danskem in Norveškem v Ljubljani premagala Belorusijo s 30:21 (17:10).

Objavljeno
17. oktober 2009 21.55
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Ljubljana - Slovenske rokometašice so s prepričljivo zmago nad Belorusinjami naredile pomemben korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo, a pot do njega bo še dolga in naporna. V prvi polovici prihodnjega leta jih čakajo še štiri tekme: dve z Italijankami ter po ena z Nemkami in Belorusinjami, napredovanje pa si bosta priigrali prvouvrščeni izbrani vrsti v skupini 4.

 

Izbrankam hrvaškega strokovnjaka na klopi Slovenije Ivice Rimanića je pomembnost tekme v uvodnih minutah malce spodrezala noge, a trema je trajala le nekaj minut. V peti minuti so prvič na dvoboju povedle s 4:3, nato pa do konca polčasa imele popoln nadzor nad tekmicami iz Belorusije, poleg Nemk glavnih pretendentk za uvrstitev na zaključni turnir stare celine, ki bo decembra prihodnje leto na severu stare celine.

 

Z zelo dobro obrambo so povsem onemogočile najbolj nevarno Lilijo Artukovič, ki je bila v prvi polovice tekme povsem nevidna, nekaj več težav jim je povzročila njena kolegica na zunanjem položaju Inhute Gajgucite, ki je v prvem polčasu dosegla štiri gole, skupno pa sedem. A domača obramba je bila v celoti na zelo visoki ravni, kakovostno vrednost pa ji je dodala še silno razpoložena veteranka Sergeja Stefanišin, ki je blestela v slovenskih vratih.

 

Najbolj razveseljivo je, da so slovenske igralke zelo dobro predstavo prikazale v napadu, kjer so z raznovrstnimi in uigranimi akcijami pridno polnile belorusko mrežo. V 12. minuti se je na semaforju v slovenskem rokometnem hramu svetil izid 8:5, v 17. 11:7, v 21. 14:8, najvišja prednost pa je znašala sedem golov (15:8 in 17:10). V slovenski reprezentanci sta bili strelsko najbolj učinkoviti Maja Zrnec in Ana Gros, ki sta dosegli po štiri gole, tri pa je prispevala Maja Šon.

 

Slovenske rokometašice so silovito začele drugo polovico tekme in si z delnim izidom 4:0 v 35. minuti priigrale enajst golov prednosti (21:10), nato pa nekoliko popustile in Belorusinje so znižale na 14:21. "Kriza" slovenskih rokometašic je bila kratkotrajna, v 45. minuti so si znova priigrale spoštljivo zalogo desetih golov (24:14), z manjšimi padci in vzponi v svoji igri pa so v 55. minuti ponovile najvišjo prednost na tekmi (29:18 in 30:19).

 

- Dvorana Kodeljevo, gledalcev 500, sodnika: Opava in Valek (oba Češka).
- Slovenija: Stefanišin, Zec, Jankovič, Argenti 4, Zrnec 6 (1), Gros 7 (1), Šon 4, Puš, Irman 5, Skutnik, Mavsar, Varlec 1, Breznik 3, Koren.
- Belorusija: Safonova, Abramovič, Kulik, Kamenšikova 1, Mahilina, Nikalenka, Bobrik, Platanovič 3, Artukovič 1, Bulova 1, Gajgucite 7, Kurčankova 5 (2), Milaja 2, Artsiomenka, Dronova 1.
- Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Belorusija 4 (2).
- Izključitve: Slovenija 6, Belorusija 8 minut.
- Rdeč karton: /.