Pomembne zmage Montreala, Toronta in Tampe

V vzhodni konferenci Severnoameriške hokejske lige se bije oster boj za mesta med najboljših osem, v njem so v torek pomembne zmage dosegli Montreal, Toronto in Tampa.

Objavljeno
21. marec 2007 11.31
V Montrealu je bila tekma na “nož”
New York - Severnoameriška hokejska liga (NHL) se vse bolj približuje končnici. Predvsem v vzhodni konferenci se bije oster boj za mesta med najboljših osem, v njem so v torek pomembne zmage dosegli Montreal, Toronto in Tampa. Montreal je z 1:0 premagal Boston, Toronto z 2:1 New Jersey, Tampa pa po podaljšku s 4:3 neposrednega tekmeca moštvo New York Islanders. Tako kot Carolina imata Montreal in Toronto 80 točk, Otočani iz New Yorka imajo eno manj. Tampa jih ima 84, moštvo New York Rangers, ki v torek ni igralo, pa 81.

Nekaj teoretičnih možnosti, da se vključi v boj za želena mesta (od šestega do osmega) na vzhodu ima po tokratni zmagi v Philadelphii (4:1) še Florida, medtem ko Boston in St. Louis, ki je doma izgubil proti Ottawi (2:4), lahko reši le čudež.

V Montrealu tekma na “nož”

Boston je slamico rešitve iskal v Montrealu, a neuspešno. Tudi domači so točki nujno potrebovali, tako da ni nič čudnega, da so gledalci videli tekmo na "nož". Lepote v igri ni bilo, zato pa je bila borbenost na najvišji možni ravni. Na koncu sta goste uničila novinca v ligi. Edini zadetek je namreč dosegel "rookie" Guillaume Latendresse, slovaški vratar Jaroslav Halak pa je ubranil 30 strelov in prvič v severnoameriški poklicni karieri svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Očitno Kanadčane v zadnjem času rešujejo novinci, saj je že v njihovi prejšnji tekmi odločilni gol dosegel eden izmed njih, to je uspelo Andreju Kosticinu. "Točki sta bili potrebni nam in njim, zato smo vedeli, da bo tekma izenačena in da ne bo veliko golov. Ko sem v drugi tretjini zadel v polno, sem vedel da zna biti to zelo pomemben gol," je po tekmi dejal Latendresse.

Še bolj nervozna je bila tekma v Torontu, kamor je dopotoval New Jersey. Razlog za živčnost ni bila samo pomembnost obračuna, ampak tudi dogodki na prejšnji medsebojni tekmi, ko so Hudiči težje poškodovali zvezdnika Toronta Čeha Tomaša Kaberleja, poleg tega pa še zmagali. Gostiteljem je maščevanje uspelo, "krvnika" Kaberleja Cama Janssena je v boksarskem vložku prestrašil domači "pretepač" Wade Belak, točki pa sta prav tako ostali doma. Za to sta zaslužna strelca Kyle Wellwood in Rus Nik Antropov, medtem ko je častni zadetek za goste dosegel Travic Zajac.

Tampa slavi češkega branilca Filipa Kubo, ki je v dvoboju z New Yorkom že v prvi minuti odločil podaljšek. Tekma je bila polna preobratov, domači so z goloma Erica Perrina in Vincenta Lecavalierja vodili z 2:0, nato so Richard Zednik, Richard Park ter Miroslav Šatan poskrbeli za vodstvo gostov, dodatni del igre pa je domačim prinesel zadetek Jasona Warda.

Florida si ne sme privoščiti spodrsljajev

Florida za osmim mestom, ki vodi v končnico, zaostaja pet točk, zato si spodrsljajev več ne more privoščiti. Posebno pa ne z moštvi, kot je že zdavnaj odpisana Philadelphia. Zato bi bil poraz Panterjev velika senzacija, a do nje ni prišlo, čeprav so se Letalci dobro upirali. Vse do predzadnje minute druge tretjine je bil izid izenačen (1:1), nato pa so gostom nekoliko bolj miren spanec zagotovili Finec Olli Jokinen, Nathan Horton in Slovak Juraj Kolnik.

Šved Fredrik Modin je bil z dvema goloma junak prestižne, a ne posebej pomembne zmage Columbusa nad Chicagom (5:2), medtem ko sta zmago Ottawe po izenačenih dveh tretjinah dvoboja s St.Louisom zagotovila Antoine Vermette ter Chris Kelly, ki je v zadnjih sekundah zadel prazen gol. Calgary trenutno zanesljivo drži osmo mesto na zahodu in večjih težav z uvrstitvijo med najboljših 16 moštev lige ne bi smel imeti. Še posebno, če bo igral tako kot v tekmi z Detroitom, ki jo je dobil z 2:1.