Popolni »avtsajder« šokiral Del Potra

Zmagovalec OP ZDA Juan Martin del Potro je doživel bridko streznitev na OP Japonske v Tokiu, kjer ga je s 6:4 in 6:4 že v 1. kolu izločil 189. igralec na lestvici ATP, praktično neznani Edouard Roger-Vasselin.

Objavljeno
06. oktober 2009 12.28
P. Z.
P. Z.
Tokio - Najvišje postavljeni igralec na močnem turnirju Juan Martin del Potro se po porazu na svojem prvem dvoboju, odkar je v finalu OP ZDA premagal Rogerja Federerja, ni želel sklicevati na prebavne motnje in težave s časovno razliko.

»Nisem se počutil 100-odstotnega. Vsak je to lahko videl. Malce mi je zvijalo v trebuhu in nisem se še privadil na japonski čas, toda to nista bila razloga za poraz. Tekmec je igral dober tenis in izkoristil priložnost,« je po dvoboju povedal peti igralec sveta, ki je lani v Tokiu izgubil šele v finalu: »Vsak lahko kdaj izgubi. To se zgodi.«

Francoski kvalifikant Edouard Roger-Vasselin je povsem zasenčil Argentinca, ki je Federerju prekinil niz 40 zmag v New Yorku. »To je neverjetno. To je moja največja zmaga v karieri. Imel sem prednost, ker sem ga poznal veliko bolje kot on mene. Takoj sem videl, da nima dobrega dneva in se vprašal, zakaj pa ne bi zmagal danes. Odigral sem odlično partijo,« je od sreče žarel Francoz.

Udeležbo na turnirju v Tokiu z nagradnim skladom 1,25 milijona dolarjev sta odpovedala številka 1 Federer in številka 3 Andy Murray. V osmino finala pa se je uvrstil nekdanji prvi igralec sveta Lleyton Hewitt iz Avstralije. Osmi nosilec je premagal domačina Tatsumo Ita s 6:1 in 7:5.

V Melbournu rekordni sklad

Prireditelji uvodnega teniškega turnirja za grand-slam, OP Avstralije v Melbournu, ki bo od 18. do 31. januarja 2010, so sporočili, da bodo spet povečali nagradni sklad. Zmagovalca OP Avstralije v moški in ženski kategoriji bosta namreč v žep pospravila po 1,86 milijona ameriških dolarjev.

Skupni nagradni sklad se bo tako povečal za 4,1 odstotka na 21,4 milijona dolarjev. Na OP Avstralije imajo že od leta 2001 enak nagradni sklad tako v moški kot ženski konkurenci.

Tokio, ATP (1,23 milijona dolarjev), 1. kolo:

Lleyton Hewitt (Avs, 8) : Tacuma Ito (Jap) 6:1, 7:5

Edouard Roger-Vasselin (Fra) : Juan Martin del Potro (Arg, 1) 6:4, 6:4

Jürgen Melzer (Avt) : Leonardo Mayer (Arg) 7:6, 6:3