Poraz in slovo Krimovk

Na povratni tekmi četrtfinala lige prvakinj v Ljubljani so bile igralke Slagelseja ponovno premočne za "tigrice", ki so tekmo izgubile z izidom 26:28 (14:13). Žreb polfinalnih parov bo v torek, 27. marca.

Objavljeno
24. marec 2007 22.45
Agnes Siti
Ljubljana - Rokometašice Krima Mercatorja so na povratni tekmi četrtfinala lige prvakinj v Ljubljani izgubile proti Slagelseju s 26:28 (14:13) in izpadle iz nadaljnjega tekmovanja. Prvi dvoboj so Danke dobile s 30:23.

Žreb polfinala bo v torek, 27. marca.

Želje Kromovk so ostale le želje

Opogumljene z dejstvom, da je avstrijski Hypo v petek nadoknadil kar deset golov zaostanka s prve tekme v Aalborgu in se prebil med najboljše štiri, so Galjevičanke v Tivoli prišle z željo po igri na vse in ne na nič. Toda očitno ob dejstvu, da niso mogle računati na napotke prvega trenerja Roberta Beguša, ki je tako kot njegova kolegica na Slagelsejevi strani Anja Andersen svoje varovanke zaradi disciplinske kazni spremljal le "od daleč", nikakor niso zmogle sestaviti spodobne igre, ki bi jim vsaj približala tako želeni četrtfinale. Tako svojo pot proti svojemu tretjemu evropskemu naslovu (Krim ima dva) nadaljujejo Danke, ki so bile za Krim usodne že v finalu sezone 2003/04.

V Krimovem taboru so napovedovali, da si želijo ponoviti igro z druge letošnje tekme proti Aalborgu. Toda kot je že med tednom dejal Beguš, bi morale njegove varovanke ponoviti prvih 20 minut takratnega dvoboja, ko so se edinkrat letos vsaj približale tistemu, kar bi morale igrati vso današnjo tekmo. A izšlo se je povsem v skladu z letošnjimi predstavami, od vrhunskih pa do povsem začetniških napak. In te so bile ob Bojani Popović, s 13 goli prvi streli že na prvem dvoboju, in Cecilie Leganger tudi usodne.

Uroš Bregar, ki je tokrat opravljal Beguševo nalogo, je v poskusu ponovitve lanskega četrtfinalnega razpleta, ko je Krim izločil Lado prav tako po zaostanku sedmih golov s prve tekme, je od prve minute dalje zaupal vratarki Katalin Palinger, levemu krilu Tanji Oder, levi zunanji Gabrielli Kindl, organizatorki Marini Vergeljuk, desni zunanji Anji Frešer, desnemu krilu Oleni Jacenko in krožni napadalki Ljudmili Bodnjevi.

Luknje v obrambi Krimovk so bile preštevilne

Kljub številnim izkušnjam na obeh straneh je bila tekma vendarle precej živčna. Ekipi spet nista prikazali iger, ki sta jih sposobni. Želja po trdi obrambi je bila prisotna, toda kljub temu se je vsaj v Krimovi našlo preveč lukenj, ki sta jih spretno izkoriščali (spet) Popovičeva in Carmen Lungu. Na drugi strani so krimovke skušale nekaj protinapadov zaključiti preveč na silo, tako da so sledile izgubljene žoge. V igri na postavljeno obrambo tudi ob igralki več na igrišču je bilo znova premalo rešitev, nekaj manjših prebliskov pa je - dokaz tudi o ne povsem vrhunski predstavi Slageseja - bilo celo že dovolj za prednost s štirimi goli.

Po izenačenem začetku se je to zgodilo v 24. minuti, ko je Odrova, ki dotlej sploh še ni zadela iz igre na letošnjih tekmah s Slagelsejem, izkoristila svojo peto sedemmetrovko. Ko je kazalo, da se vse skupaj že nagiba v želeno smer, pa so spet sledile nepotrebne napake, ki so Dankam dovolile vnovičen priključek na 13:14, kar je bil tudi izid polčasa. Gostiteljice je tako pred nadaljevanjem čakalo kar precej težko delo, posebej ob dejstvu, da je igra vse preveč nihala, kar je Bregar s številnimi menjavami in letos redko videnimi postavitvami (tudi z Natalijo Derepaskovo v obrambi in Agnes Eszter Siti na levem zunanjem položaju) sicer skušal preprečiti.

Krim je tudi v drugem polčasu nadaljeval s posamično obrambo na najboljši strelki Slagelseja Popovićevi, ki pa je to ni prav veliko motilo. Ob sebi je imela kar nekaj razigranih soigralk, sama pa je tudi izenačila na 15:15 v 34. minuti. To je bilo ob spet dovolj velikemu deležu obramb nekdanje krimovke Legangerjeve dovolj za - vsaj na videz - precej zanesljivo in lahko branjenje prednosti s prve tekme.

Ko je Maja Savić v 38. minuti poskrbela za sploh prvo vodstvo vodilne danske ekipe (17:16), je bilo dokončno konec sanj privržencev galjeviške ekipe, ki so sicer dobro napolnili tivolsko dvorano. Spet so danske igralke z odliko opravile tudi morda najpomembnejšo nalogo. Tako kot na prvi tekmi so uspešno preprečile podaje do Bodnjeve, kar je bilo doslej eno glavnih Krimovih orožij v napadu. Brez deleža ruske reprezentantke namreč Krimu očitno ne gre, tako kot tudi Slagelseju verjetno ne bi brez Popovičeve. Toda 27-letna Srbkinja je za razliko od Bodnjeve spet brez težav rešetala mrežo slovenskih prvakinj, ki se v zadnjem mesecu dni očitno niso dovolj naučile. Skupaj z Legangerjevo sta odigrali nekakšno simultanko in se zasluženo veselili novega, velikega koraka proti evropskemu vrhu.

Izjave po tekmi

Robert Beguš, trener Krima Mercatorja: "V prvem polčasu smo imeli nekaj priložnosti, da bi prišli na želene štiri gole prednosti, na žalost nam ni uspelo. Potem ko smo videli, da ne bomo zmagali z osmimi goli razlike, so punce začele hiteti, nekaj napadov smo prehitro zaključili, toda priznati je treba, da je bil Slagelse pač boljši. Bojane Popovič nam kljub različnim obrambam spet ni uspelo ustaviti, toda ona se dvigne tudi z desetih metrov in zabije. Sam sem zelo razočaran. Danes je bil Slagelse res boljši, toda - danes se morda smešno sliši - če bi sodnika sodila tako tudi na Danskem, potem bi tam zabeležili veliko bolšji izid. Lahko pa Slagelse vsekakor osvoji ligo prvakov."

Uroš Bregar, pomočnik trenerja Krima Mercatorja: "V garderobi smo pričakovali, da bomo prišli na te tri, štiri zadetke prednosti. Mogoče smo prišli celo prehitro, saj so Danke hitro zmanjšale razliko. V drugem polčasu je bila odlična še Cecilie Leganger, pa tudi Katarina Bulatovič je neverjetno zadevala od daleč. Proti njim smo bili res spet nemočni. Mi imamo veliko težav z zunanjimi igralkami, s strelom od daleč, toda Slagelse je bil na koncu boljši. In če ključne igralke zadržijo takšno formo, potem bo Slagelse gotovo daleč prišel."

Tanja Oder, igralka Krima Mercatorja: "Vedeli smo, da moramo iti na nož. Želeli smo zelo hitro nadoknaditi sedem golov zaostanka, kar pa se ob morda preveč mehki obrambi ni uresničilo. Preveč napak smo napravile, Bojane Popovič nam tudi ni uspelo ustaviti, toda igralke smo dale vse od sebe. Vedno sicer pride do nekaterih nepotrebnih napak pri lovljenju zaostanka. Takrat nisi osredotočen pri metih na gol in verjetno smo prav s temi razigrale tudi Cecilie Leganger. Želja je eno, realnost drugo, mogoče pa nam uspe prihodnje leto."