Poraz tudi proti Islandiji

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu drugega dela  svetovnega prvenstva v nemškem Halleju izgubila z Islandijo z 31:32.

Objavljeno
27. januar 2007 21.00
Halle - Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu drugega dela (skupina 1) svetovnega prvenstva v nemškem Halleju izgubila z Islandijo z 31:32 (15:17). Slovenija se bo v nedeljo v Halleju pomerila s Poljsko, tekma pa se bo pričela ob 17.30.

Slovenski rokometaši so bržkone zapravili vse možnosti za uvrstitev v četrtfinale. Odločilni in življenjsko pomemben dvoboj s tekmeci iz dežele gejzirjev so odigrali srčno, usodne pa so bile številne začetniške napake in zapravljene 100-odstotne priložnosti v prelomnih trenutkih dvoboja. V sami končnici dvoboja so imeli priložnost iztržiti neodločen izid, vendar je neizkušen iranski sodniški par Karbas/Kolahdouzan pri izidu 31:32 spregledal očitni prekršek nad krožnim napadalcem Matjažem Mlakarjem, Islandci pa so znali zadržati žogo do zadnjega žvižga.

Izbranci Kasima Kamenica imajo še vedno nekaj teoretičnih možnosti za uvrstitev med osem, vse pa so povezane s Poljaki, ki morajo v drevišnjem dvoboju s Tunizijci in nedeljskem s Slovenci ostati praznih rok. V nasprotnem primeru jih bržkone čaka dvoboj za končno deveto mesto, ki bo v torek, 30. januarja, v Hamburgu.

Slovenski rokometaši so prvi polčas solidno začeli in končali, vmes pa je bilo kar nekaj kritičnih in zaskrbljujočih trenutkov. Islandci so si prvo otipljivo prednost priigrali v 15. minuti, ko so izkoristili nezbrano igro slovenskih igralcev in si priigrali štiri gole prednosti (9:5), vendar so Sergej Rutenka in druščina v naslednjih dveh minutah izkoristili številčno premoč na igrišču in z delnim izidom 3:0 znižali na 8:9. Nato so se v slovenski igri znova naselile napake, varovanci islandskega stratega Alfreda Gislassona pa so se veselili najbolj prepričljivega vodstva v prvih tridesetih minutah, ko je bilo 13:8. Raztrgana končnica prvega dela je bolj ustrezala naši izbrani vrsti, ki si je pred nadaljevanjem priigrala aktiven izidi in zaostanek dveh golov (15:17).

V drugih tridesetih minutah so slovenski rokometaši vzpostavili ravnotežje in v 38. minuti izenačili na 21:21. V nadaljevanju so naredili ogromno število osnovnošolskih rokometnih napak, ki so jih "za poraz zreli" Severnjaki s pridom izkoristili in si v 44. minuti priigrali štiri gole prednosti (26:22), šest minute kasneje pa znova dosegli najvišjo prednost (29:24).

Slovenci se kljub temu niso predali, tekmeca na nasprotni strani so navkljub igri s številnimi napakam - Zoran Lubej in Rutenka sta zgrešili 7-metrovki, Zoran Jovičič in Matjaž Brumen 100-odstotni priložnosti - vztrajno lovili, v sami končnici z golom Miladina Kozline in Jureta Natka znižali na 31:32, v kaotični zadnji minuti, ki so jo zaznamovale tudi nekoliko čudne odločitve iranskega sodniškega para, pa vendarle ostali praznih rok.