Poseg bodo opravili v Izraelu

Kapetan slovenske reprezentance Matjaž Smodiš zaradi poškodbe, ki ga je stala EP na Poljskem, odhaja na operacijo vretenca v Izrael. Povratek na parket načrtuje za drugi del evrolige v začetku 2010.

Objavljeno
01. oktober 2009 09.49
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana - Kapetanu slovenske košarkarske reprezentance Matjažu Smodišu se je le dober teden po koncu evropskega prvenstva na Poljskem uresničil najbolj črn scenarij, proti kateremu se je dva meseca boril po svojih najboljših močeh. Rezultati dodatnih preiskav po vrnitvi v Moskvo namreč niso dopuščali dvoma, da poškodovane hrbtenice ne bo mogoče pozdraviti drugače kot z operacijo, tako da novomeškega krilnega centra že v nedeljo v Izraelu čaka kirurški poseg. Vsaj v tem koledarskem letu tako ne bo več stopil na košarkarski parket, kot vedno optimističen pa kapetan CSKA vrnitev spet načrtuje za drugi del evrolige v začetku 2010. S tem je že v kali zatrl namige nekaterih tujih medmrežnih strani, da je s tem konec njegove izjemne kariere.

»Kot kaže, se operaciji le ne bom mogel ogniti in že konec tedna potujem v Tel Aviv, kjer bodo tamkajšnji specialisti opravili poseg. Po grobih ocenah me bo čakalo tri do štiri mesece okrevanja,« je Smodiš sprva skopo strnil osnovna dejstva, ob katerih ga prav gotovo obide slaba volja, saj je v zadnjih dveh mesecih poskusil vse, da bi odpravil bolečine v hrbtu in morda prišel celo do stopnje, ko bi lahko prispeval kakšno minuto ali dve ob nastopih slovenske reprezentance na EP. Fizioterapevt Gašper Suhadolnik in reprezentančni zdravnik dr. Slobodan Macura sta sicer že med EP dejala, da so z zdravljenjem prišli do končne točke in da se več ne da narediti, Smodišu pa se kar nakopiči slaba volja ob vprašanju, ali bi bilo vendarle kaj drugače, če bi se za kirurški poseg odločil že prej. Pričakovano, saj se je v reprezentančni projekt letos vključil z dušo in srcem in o pravilnosti svoje odločitve niti zdaj ne dvomi.

 

»Odločitev, da ostajam z reprezentanco, je bila izključno moja in ni pričakovati, da jo bom obžaloval. Dejstvo je, da se zaradi tega moje zdravstveno stanje ni prav nič dodatno poslabšalo, bolečina pa je stalno prisotna. V minulih tednih smo poskušali bolečine pozdraviti z bolj konzervativnimi metodami, a žal ni šlo. Po EP so sicer pri CSKA zahtevali, da se takoj vrnem v Moskvo, kjer smo s pomočjo izraelskih specialistov za tovrstne poškodbe opravili še dodatne preiskave. Primerjava novih rentgenskih posnetkov s prejšnjimi je pokazala, da se je vretence dodatno premaknilo in da pač operaciji ni moč uiti. Gre pa za drugo vretence in ne tisto, ki me je mučilo že pred leti,« je pojasnil Smodiš, ki bo izpustil celoten prvi del evrolige - ta se konča 15. januarja - ter s tem tudi dvoboja z Unionom Olimpijo, 11. novembra v Moskvi in 6. januarja v Tivoliju. To bo njegova druga najdaljša odsotnost po novembru 2007, ko je zaradi poškodbe in nato operacije prsta na odrivni levi nogi počival do marca '08.

 

Potem ko so pri CSKA v uradnem sporočilu napovedali, da bodo način njegovega zdravljenja določili šele naknadno, pa so se nemudoma podali v iskanje zamenjave za svojega kapetana. Sploh, ker so domala čez noč ostali oslabljeni pod košema, saj sta v procesu vračanja po poškodbi še vedno tudi Viktor Hrjapa in Aleksander Kaun. V torek je enoletno pogodbo že podpisal srbski krilni center Ivan Radenović (25 let, 208 cm), ki je pred tem igral za Panellinios.

 

»Letos je izbor naših igralcev precej drugačen, kot je bil prejšnja leta. Ni zvenečih tujih okrepitev, saj smo se morali zaradi vmes znanega položaja na gospodarskem tržišču odreči nekaterim asom, tudi tistim, ki so nosili našo igro na položaju krilnega centra ali centra. Če bi jih obdržali, bi preveč obremenili proračun. Nove okrepitve smo načrtovali šele pozimi, a poškodbe visokih igralcev, tako Smodiša, Hrjape kot Kauna, so nas spravile v težak položaj, saj je breme za naše mlajše preveliko,« je kopičenje zdravstvenih težav v CSKA povzel predsednik Andrej Vatutin.

 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela