Pot v Afriko vodi prek Rusije!

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južnoafriški republiki pomerila z Rusijo. Prva tekma bo 14. novembra v Moskvi, povratna pa 18. novembra v Mariboru.

Objavljeno
19. oktober 2009 15.37
P. Z.
P. Z.
Zürich - Predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter je v hiši nogometa v Zürichu najprej pozdravil vse udeležence žreba in pohvalil osem reprezentanc, ki so sodelovale v njem. Generalni sekretar FIFA Jerome Valcke je zatem predstavil tekmovalni sistem in podrobnosti žreba. Opravil pa ga je južnoafriški nogometaš Steven Pienaar.

Član angleškega Evertona je najprej iz bobna izvlekel Irsko in ji namenil nekdanjega svetovnega in evropskega prvaka Francijo. Zatem je prišla na vrsto Portugalska, ki se ji je v drugem paru pridružila Bosna in Hercegovina s selektorjem Ćirom Blaževićem.

Takrat je bilo za Slovenijo odprto vprašanje, ali jo čaka Grčija ali Rusija. Grkom je sreča namenila Ukrajino, kar je že pomenilo, da se bodo Slovenci pomerili z Rusijo. Ker je bila ta iz bobna izvlečena prva, je bilo jasno, da bo Slovenija gostila drugo tekmo.

V dodatne kvalifikacije se je uvrstilo osem reprezentanc, ki so osvojile drugo mesto v svojih kvalifikacijskih skupinah. Slovenija je bila druga v skupini 3, kjer je zaostala za Slovaško. FIFA je osem reprezentanc razdelila v dve skupini, glede na njihov položaj na njeni jakostni lestvici.

Slovenija je kot 49. na njej uvrščena najnižje, zato ji ni pripadla vloga nosilke, tako kot tudi ne Irski, Ukrajini in Bosni in Hercegovini. Nisilke so bile Francija, Portugalska, Grčija in Rusija.

Kek: Gremo po zmago!

Tiha želja Slovencev je bil evropski prvak iz leta 2004 Grčija, ki naj bi bila najlažje premagljiva. Slovenski selektor Matjaž Kek je izjavljal, da bi se najraje izognil Rusiji s pretkanim selektorjem Guusom Hiddinkom (mrzlim vremenom in umetno travo), toda želja se mu ni izpolnila in zdaj bo moral skovati taktiko proti polfinalistu zadnjega evropskega prvenstva. Po žrebu je bil v izjavi za spletno stran NZS kljub temu optimist: »Gremo po zmago, kaj pa drugega!«

Prve tekme dodatnih kvalifikacij bodo 14. novembra, povratne pa 18. novembra. Štirje zmagovalci bodo sodelovali na prvem mondialu na afriški celini. Iz Evrope so si nastop na SP neposredno zagotovile Švica, Slovaška, Anglija, Španija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Danska in Srbija.

Slovenija je doslej v dodatnih kvalifikacijah sodelovala že trikrat. Uspešna je bila leta 1999, ko se je prek Ukrajine uvrstila na EP 2000 v Belgiji in na Nizozemskem, leta 2001, ko je bila boljša od Romunije in nastopila na SP 2002 v Južni Koreji in na Japonskem, zalomilo pa se ji je leta 2003 v dvoboju s Hrvaško, ki se je po zaslugi strelca Dada Prše uvrstila na EP 2004 na Portugalskem.

Slovenija ima sicer kar dobre izkušnje z Rusijo, saj je bila od nje boljša v kvalifikacijah za SP 2002. V Rusiji je bilo 1:1, za Bežigradom pa 2:1 (Osterc, Ačimovič 11-m). Rusija je bila sicer na koncu prva v skupini, Slovenija pa je šla v dodatne kvalifikacije, ki so ji prinesle prvi nastop med najboljšimi na svetu.

Žreba v Švici so se iz Slovenije udeležili predsednik NZS Ivan Simič, selektor Matjaž Kek, generalni sekretar Dane Jošt, sekretar reprezentance Boštjan Gasser in vodja marketinga Uroš Stanič.

Izžrebani pari:

Irska : Francija

Portugalska : BiH

Grčija : Ukrajina

Rusija : Slovenija