Prašnikar v Cottbusu: To je zame doslej največji izziv

Bojan Prašnikar, ki je podpisal pogodbo z nemškim prvoligašem Energie iz Cottbusa, ima izjemno težko nalogo, da obdrži prvoligaški status svojega novega kluba.

Objavljeno
28. september 2007 21.00
Bojan je odletel
Ajdovščina - Nogometni klub Primorje iz Ajdovščine in trener Bojan Prašnikar sta sporazumno prekinila pogodbo na temelju člena, ki omogoča trenerju odhod v tujino, so sporočili iz Primorja. Bojan Prašnikar je namreč v četrtek zvečer podpisal pogodbo z nemškim prvoligašem Energie iz Cottbusa, ki je z vsega dvema točkama na zadnjem mestu bundeslige, in bo na trenerskem mestu nasledil Petrika Sanderja. Prihod Prašnikarja so danes potrdili tudi v nemškem klubu.

Prašnikarja predstavili tudi v Cottbusu

Prašnikarja so popoldan uradno predstavili tudi pri novem klubu Energie Cottbus, s katerim je nekdanji selektor slovenske reprezentance podpisal pogodbo do leta 2009. Nemški novinarji so slovenskega trenerja poimenovali kar za "velikega neznanega", vsi pa mu pripisujejo izjemno težko nalogo, da obdrži prvoligaški status svojega novega kluba. Prvo tekmo bo Prašnikar vodil že v nedeljo doma proti Eintrachtu iz Frankfurta. Ob tem je zanimivo, da je Prašnikar na evropski klubski sceni z Olimpijo leta 1994 debitiral prav na tekmi z Eintrachtom in takrat dosegel zavidljiv izid 1:1.

"Bundesliga je zame doslej največji izziv v trenerski karieri," je na uradni predstavitvi na stadionu v Cottbusu povedal 54-letni Slovenec in dodal: "Že v nedeljo bom skušal dokazati, da se bom hitro vživel v novo okolje in skušal iztržiti ugoden izid."

Naloga bo vse prej kot lahka. Moštvo Energie Cottbus je doslej v sedmih prvenstvenih obračunih še vedno brez zmage, z dvema neodločenima izidoma pa na zadnjem mestu prvenstvene razpredelnice. Kritiki celo menijo, da klub po odhodu Sergiuja Raduja, Vlada Munteanuja (oba v VFL Wolfsburg) in Kevina McKewnna (1. FC Köln) nima ekipe za obstanek v prvi ligi. Odhode so klubskemu vodstvu zamerili tudi navijači, ki so do zadnjega podpirali tudi trenerja. Pred tekmo s Frankfurtom pa ima Prašnikar na svoji strani vsaj statistiko, saj tudi Eintracht letos še ni zmagal v gosteh.

V nedeljo bosta Prašnikarju pomagala "klubska veterana" Antonio Ananiew in Franklin Bitencourt. V naslednjih dneh pa se bo Prašnikar odločil, koga si bo izbral za pomočnika. Z ekipo se bo prvič seznanil danes popoldan na treningu.

V klubu od trenerja vsekakor pričakujejo veliko. "Veseli smo, da smo lahko sklenili pogodbo s takšnim strokovnjakom. Bojan Prašnikar ima za seboj izjemno uspešno kariero, za nas pa je še bolj pomembno, da je dokazoval, da je lahko zelo uspešen tudi z majhnimi klubi. Tako po športni kot po človeški plati sodi v naš klub," je slovenskega strokovnjaka pohvalil predsednik kluba Ulrich Lepsch.

Prvi slovenski trener v bundesligi

Štiriinpetdesetletni Prašnikar je prvi slovenski trener, ki bo vodil nemškega prvoligaša. Sicer so bili v Primorju zadovoljni z dosedanjim delom Prašnikarja, ki je s pomlajeno ekipo dosegal solidne rezultate, predvsem pa je omogočil uveljavitev nekaj mladim nogometašem. Zaenkrat še ni znano, kdo bo vodil ajdovskega prvoligaša v soboto na Ptuju proti Dravi, saj so prvi pogovori z morebitnimi kandidati šele stekli.

Prašnikar, rojen je bil 3. februarja 1953 v Šmartnem ob Paki, je bil od junija 1991 do decembra 1993 prvi selektor slovenske reprezentance, na tem mestu pa je bil še dvakrat: od januarja do julija 1998 in od julija 2002, potem ko je Srečko Katanec odstopil s tega položaja, do 2004. Kot klubski trener je svoje delo opravljal tudi v ekipah Olimpije in Maribora (1996 do 2000) ter z njima osvajal slovenske državne in pokalne naslove, v sezoni 1999/2000 pa je Mariborčane kot doslej prve in edine slovenske predstavnike vodil v elitni evropski nogometni ligi prvakov. Bil je še trener Šmartnega, Elkroja, Ingrada Celja, Mure in Rudarja. Kot nogometaš je igral od leta 1964 do 1975 v Šmartnem, leta 1976 v Olimpiji, od leta 1977 do 1983 v Šmartnem, od leta 1983 do 1984 pa v ekipi avstrijskega Pliberka.

Na začetku nove trenerske poti Bojana Prašnikarja so tudi v Nemčiji deljena mnenja o novem strokovnjaku. Novinarji so po eni strani izbrskali vse podatke o uspehih slovenskega trenerja, istočasno pa poudarjajo, da gre za spornega strokovnjaka. Spornega predvsem zaradi načina vodenja ekipe in preveč defenzivne igre. "Spektakularnih tekem njegovih moštev je le malo," so denimo zapisali pri dpa. Obenem pa pravijo, da kritiki v Sloveniji poudarjajo, da so bili njegovi klubski uspehi prej posledica slabih tekmecev, Prašnikar pa je delal v sredinah, kjer je bilo dovolj denarja za nakup nogometašev.