Pred biatlonskim SP le kratek oddih

Pokljuške biatlonske prireditve pretekli teden na Rudnem polju so bile hkrati tudi generalka pred letošnjim SP, ki bo čez 14 dni v Anterselvi.

Objavljeno
22. januar 2007 13.35
Ljubljana - Pokljuške biatlonske prireditve pretekli teden na Rudnem polju so bile hkrati tudi generalka pred letošnjim SP, ki bo čez 14 dni v italijanski Anterselvi. Biatlonska karavana bo nekaj dni počivala, nato pa se začenjajo sklepne priprave za SP. Veliko zadovoljstva so pokljuške tekme tokrat prinesle tudi v slovenski tabor, tako po organizacijski kot po tekmovalni plati. Organizacijski odbor pa bo prav kmalu že začel z delom za naslednjo tekmo, ki bo v svetovnem pokalu 2007/8 na sporedu že v decembrskem terminu.
Prireditelji na Pokljuki so z letošnjo prireditvijo skoraj 100-odstotno izpolnili svoja pričakovanja. Biatlon je končno dobil veljavo tudi med navijači, saj so z dobrim obiskom izpolnili osnovni načrt - rekorden obisk. Začelo se je že v sredo, ko se je od tekmovanj poslovila najuspešnejša slovenska biatlonka doslej Andreja Grašič Koblar in na prizorišče privabila nekaj dodatnih gledalcev.

Pričakovanja pa so bila presežena predvsem v soboto in posebej nedeljo, saj tako veliko gledalcev na Pokljuki še ni bilo. Slednji so bili za športno vzpodbujanje pohvaljeni tudi s strani tujih zvezdnikov.

Še enkrat več so pokljuški delavci dokazali, da so v skoraj vsakršnih razmerah sposobni zagotoviti izvedbo tekmovanja, ki jo je dolgo ogrožalo vreme, a so vseeno z vsakodnevnim naporom uspeli tudi za naslednji dan pripraviti sicer težko, a dobro pripravljeno smučino. Prav zato so na Pokljuki dodatno veseli podpisa pisma o nameri med obrambnim ministrstvom in Smučarsko zvezo Slovenije, ki bo omogočilo prenovo centra. Za Pokljuko pa to pomeni, da bo tudi v prihodnje obdržala licenco A za prirejanje biatlonskih tekem na najvišji ravni, torej svetovni pokal.

S tekmovalnega stališča je Pokljuka poskrbela za kar nekaj izjemnih uspehov, pri katerih so izstopala predvsem dekleta. Slovenska junakinja je bila seveda Tadeja Brankovič, ki je kot prva slovenska tekmovalka na Pokljuki osvojila stopničke. "To morda ni bil moj najboljši nastop v karieri, vsekakor pa je najslajši uspeh," je po tretjem mestu na tekmi s skupinskim startom povedala tekmovalka in se veselila tudi prvih stopničk v letošnji sezoni, ki ji pomenijo dodatno vzpodbudo pred SP. Nasploh so prednjačila dekleta, predvsem Teja Gregorin, ki je dokazala, da je v vrhunski formi in da se je končno približala svetovnemu vrhu, na zasledovalni tekmi pa sta že omenjeni Brankovičevo in Gregorinovo odlično dopolnili Dijana Grudiček in Andreja Mali, saj so se vse štiri slovenske tekmovalke uvrstile med dobitnice točk svetovnega pokala.

V moški konkurenci je med Slovenci za presenečenje vedno sposoben Janez Marič, ki pa je močno odvisen od streljanja, ki še vedno zelo niha. Bohinjec je tekaško praktično na vsaki tekmi pripravljen za uvrstitev med deseterico. "Imel sem že tolikokrat nesrečo. Letos bo na SP drugače, saj si tudi jaz enkrat zaslužim dobro uvrstitev," pa razmišlja Marič, ki je imel zadnje dni izjemno naporne, saj mu je žena v nedeljo zjutraj rodila drugega otroka - dečka Tevža. Tudi mlada Klemen Bauer in Gregor Brvar, ki jima še manjka kakšen korak do najboljših, sta se trdno uveljavila v slovenski reprezentanci A.

Načrt slovenskih tekmovalcev in tekmovalk do SP je sila podoben. Trenerji so poskrbeli za dobro fizično pripravo, zato bodo biatlonci in biatlonke do srede prosti, nato pa že potujejo na treninge v Anterselvo. Tam bodo skušali obdržati čim boljšo pripravljenost, večina pa bo skušala popraviti svoje strelsko znanje.

V mednarodnem merilu je Pokljuka 2007 poskrbela, da sta se na vrhu skupnega seštevka svetovnega pokala vnovič pojavila druga tekmovalca. V moški konkurenci je vodstvo prevzel trikratni olimpijski prvak Nemec Michael Greis, ki je prehitel Norvežana Oleja Einarja Bjoerndalna, ki na Rudnem polju sploh ni nastopal, v ženski konkurenci pa je Greisova rojakinja Kati Wilhelm z dobrimi nastopi prehitela vodilno Švedinjo Anno Carin Olofsson.

Skupni seštevek na SP ne bo igral bistvene vloge, čeprav bodo tekmovalci tam prav tako osvajali točke. Poznavalci pričakujejo presenečenja. Z njimi je postregla že Pokljuka, saj denimo zmagovalka nedeljske tekme, 30-letna Ukrajinka Oksana Kvostenko, v dolgi karieri še nikoli ni zmagla in glede na prikazano na Pokljuki jo lahko ponovi tudi na SP, ali pa Avstrijec Christoph Sumann, ki ni dosegel posamične zmage že pet let, na Pokljuki pa je bil najboljši kar dvakrat.