Pred Kekom prvi resni preizkušnji

Pred selektorjem Matjažem Kekom sta prvi pravi tekmovalni preizkušnji za točke. Na reprezentančni zbor v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju je že prispela glavnina izbrane vrste, tudi poškodovani Goran Šukalo.

Objavljeno
19. marec 2007 18.08
Matjaž Kek
Brdo pri Kranju/Tirana - Slovensko elitno nogometno izbrano vrsto v drugi polovici tega in prvi polovici naslednjega tedna čakata dve težki preizkušnji v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Švici in Avstriji. Izbranci Matjaža Keka se bodo v soboto, 24. marca, v Skadru pomerili z Albanci ob 17. uri, v sredo, 28. marca, pa bodo na celjski Areni ob 20.45 gostili Nizozemce.

Na današnji reprezentančni zbor v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju je že prispela glavnina izbrane vrste, tudi poškodovani Goran Šukalo, ki pa zaradi vnete Ahilove tetive v Albaniji zagotovo ne bo nastopil. Šukalova zamenjava bo znana v večernih urah, bržkone pa bo to kar Milenko Ačimović, ki se počasi vrača po poškodbi in je že v polnem trenažnem pogonu. Usoda ljubljanskega nogometaša v dresu dunajske Austrie je odvisna od njegovih delodajalcev, ki morajo prižgati zeleno luč za njegov nastop na bližnji reprezentančni akciji.

Pred selektorjem Matjažem Kekom sta prvi pravi tekmovalni preizkušnji za točke. Njegov krstni nastop v Celju, potem ko je v začetku leta zamenjal Braneta Oblaka, se je v februarskem prijateljskem dvoboju z Estonijo končal s tesno zmago, bližnja dvoboja v Skadru in Celju pa bosta zanj in njegove varovance veliko zahtevnejša in pomembnejša, čeprav so možnosti za uvrstitev na zaključni turnir stare celine po porazih z Bolgarijo in Belorusijo ter zmago nad Luksemburgom zelo majhne.

"S tekmovalnega in motivacijskega stališča bo drugi dvoboj z Nizozemsko veliko lažji, kajti vemo, da se bomo pomerili z izjemno kakovostnim tekmecem in absolutnim favoritom za končno zmago v naši skupini. Težja preizkušnja nas čaka v Albaniji, saj gre za premagljivega tekmeca," je najprej dejal Kek in dodal: "S problemi albanske in nizozemske izbrane vrste se ne mislimo preveč ukvarjati. Informacij imamo veliko, vemo za vse njihove dobre in slabe lastnosti. Bolj nas zanimajo lastne težave. V vsakem primeru bom skupaj s svojimi najtesnejšimi sodelavci v naslednjih dneh skušal pripraviti dobro vzdušje, dvigniti moralo na najvišjo možno točko in se samozavestno odpraviti v Albanijo. Z izjemo Šukala nimamo nobenih zdravstvenih težav. Priprave bomo skušali izkoristiti za čim temeljitejše uigravanje in taktične postavitve, ki pa jih iz razumljivih razlogov ne mislim izdati. Lahko le rečem, da v Albaniji ne bomo igrali z enim, temveč dvema napadalcema."

Na reprezentančni zbor še niso prispeli Robert Koren, Branko Ilič in Milivoje Novakovič. Prva dva bosta pripotovala v današnjih večernih urah, slednji pa jutri dopoldne. Današnji trening bo minil v ločenih skupinah: v eni bodo "spočiti" nogometaši, ki v nedeljo niso imeli tekmovalnih obveznosti, v drugi pa "utrujeni" igralci z nedeljskimi obveznostmi. Prvi strokovni mož slovenske izbrane vrste je eden redkih, ki ga je vremenska ohladitev razveselila. "Delo v nekoliko hladnejšem ozračju je veliko ugodnejše od pretoplega vremena, ki smo ga bili deležni v teh dneh. Če nič drugega, potem smo se z ohladitvijo vsaj izognili spomladanski utrujenosti," je v zvezi s tem dejal Kek.

Albanija proti Sloveniji morda brez selektorja

Selektor albanske nogometne reprezentance Otto Barič je nogometni zvezi sporočil, da zaradi zdravstvenih težav še ne ve, ali bo v soboto svoje varovance lahko vodil proti Sloveniji na kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu. "Bariča je pred dnevi obšla slabost, po zdravniškem pregledu in posvetovanju s kardiologom pa se bo odločil, ali bo odpotoval v Tirano," je dejal predstavnik albanske nogometne zveze. Petinsedemdesetletni nekdanji hrvaški selektor je pripravo ekipe na tekmo s Slovenijo prepustil svojemu pomočniku.