Predzadnji na žalost slovi kot CSKA

Zmaga nad FMP je popravila razpoloženje med demoraliziranimi košarkarji Uniona Olimpije. Hkrati se zavedajo, da so lepim predstavam v ligi NLB doslej sledila razočaranja in lahko stanje duha v moštvu in med privrženci popravijo le v evroligi.

Objavljeno
10. november 2009 13.07
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana - Jutri se jim na bežni pogled ponuja nova priložnost za prvi uspeh na evropski sceni, saj bodo gostovali pri predzadnjemu moštvu skupine C. Toda na njihovo žalost ne gre za »levega« tekmeca, temveč za evropskega podprvaka CSKA.

»Našim košarkarjem ni lahko. So pametni fantje, ki se dobro zavedajo ozračja okoli kluba in težko prenašajo poraze. Zato je bil nedeljski uspeh zelo pomemben za vse. Prišel nam bo prav v ligi NLB, kjer naš cilj ni le preboj na finalni turnir, temveč končna lovorika, in za dvig samozavesti igralcev. Pravočasno so dobili spodbudo pred odhodom v Moskvo,« je ocenil Olimpijin trener Jure Zdovc ob vrnitvi iz predmestja Beograda.

Njegovi košarkarji so tudi proti FMP pokazali dva različna obraza. V uvodnih 12 minutah so prejeli 34 točk, do polčasa 42, v zadnjih dveh četrtinah pa le še 25. Toda takšno stopnjevanje obrambe jim je že doslej prinašalo uspeh le na regionalni ravni. V evroligi je težko ustaviti tekmeca, ko uveljavi svoj ritem igre in se sprosti. Kako torej izboljšati obrambo že od prve minute?

»Težko je najti košarkarje, ki enakovredno opravljajo napadalne in obrambne naloge. Nosilci naše igre so v glavnem bolj napadalno usmerjeni in lahko pridejo v dodatne težave, če začnejo zgodaj nabirati osebne napake. Vseeno mislim, da je za moštvo pomembnejša zadnja četrtina in si ne bi smeli privoščiti, da nam Caja Laboral v tem delu tekme natrese 26 točk. Če na domačem parketu prideš do vodstva nekaj minut pred koncem, ne smeš izgubiti,« priznava Zdovc, ki je v Železniku videl nekaj znakov napredka.

Ob dobri obrambi v drugem polčasu ga je razveselila bolj kolektivna igra v napadu. Plod boljšega pretoka žoge je bilo večje število aktivnih mož, med katerimi so izstopali Sani Bečirovič, Matt Walsh in Uroš Slokar, ki so skupaj dosegli 57 točk ob metu za dve točki 13:17, 7:14 za tri in 10:11 pri prostih metih. Američan se je izkazal tudi s 6 skoki, 6 asistencami in 5 ukradenimi žogami ter potrdil, da ga ne krasi le natančna desnica.

V Moskvi bo Union Olimpija kajpada potrebovala več razpoloženih igralcev ob Walshu, ki je vodilni strelec evrolige. V treh tekmah je zbral 77 točk ali v povprečju 25,7. Na uradni lestvici resda zaostaja za Litovcem Kšyštofom Lavrinovičem, vendar kaže upoštevati, da je Sienin center nastopil le enkrat in ob masakru nad Cibono (85:40) dosegel 26 točk. Mejo desetih točk je doslej presegel le še Bečirovič (11,7), Vladimir Golubović (9,7) je tik pod njo, drugi so precej nižje ali celo čakajo na prvi koš med evropsko elito kot Pawel Kikowski ali celo na krstne minute kot Nemanja Aleksandrov, ki je doslej igral le v ligi NLB. V nedeljo se je proti nekdanjim soigralcem iz FMP izkazal z osmimi točkami, dvema trojkama in štirimi skoki ter požel pohvale svojega trenerja.

»Dobro je izkoristil svojo priložnost. Nemanja je gibljiv in poskočen krilni center, ki vse bolj dokazuje, da so poškodbe preteklost. Proti FMP je dvakrat silovito poskušal zabiti v koš prek treh tekmecev in zgrešil, vendar si za odločnost zasluži lepo oceno,« meni Jure Zdovc, vesel, ker je tudi Sašo Ožbolt brez težav igral 22 minut. V Moskvi bo tako pogrešal le Vlada Ilievskega.