Prek žilavih Grkov do prve zmage v evroligi

Košarkarji Uniona Olimpije bodo v četrtek ob 20.30 začeli prvo domačo tekmo v novi sezoni evrolige. Tekmec bo grški Maroussi. Strateg Jure Zdovc naslednje tri tedne ne bo mogel računati na Vlada Ilievskega.

Objavljeno
26. oktober 2009 15.53
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Jure Zdovc opozarja, da je Maroussi neznanka širšemu občinstvu, a po kakovosti posameznikov in moštvenem duhu še kako nevarna ekipa. Klub izhaja iz predmestja Aten, bolj natančno iz predela, v katerem se nahaja večina olimpijskih objektov, vključno z dvorano OAKA, ki je njegovo domovanje.

Čeprav je na košarkarskem zemljevidu prisoten že skoraj 60 let, se je ime Maroussi med evropsko elito začelo pojavljati šele v zadnjem desetletju, potem ko se je klub po dolgih letih prebil v prvo grško ligo. Od tedaj dalje je stalnica v grški in evropski košarki; leta 2001 je osvojil pokal Saporta, dve leti kasneje je igral v finalu grškega prvenstva in izgubil s Panathinaikosom, leta 2006 pa je nastopil še v finalu grškega pokala.

Ekipo je v zadnjih letih vodil legendarni grški igralec in nato trener Panagiotis Giannakis, najbolj zveneče igralsko ime, ki si je kruh služilo v Maroussiju, pa je Vasilis Spanoulis, najboljši strelec Grčije na minulem evropskem prvenstvu in zdaj član Panathinaikosa.

Tako trener Zdovc kot Sani Bečirovič dobro poznata zasedbo in klub iz Marusija. "Ko sem bil član Panathinaikosa, se spominjam, da so bili dvoboji z Maroussijem vedno trdi in negotovi. Klub je postavljen na zdravih temeljih in napreduje iz sezone v sezono. Igra trdo v obrambi, ima vrsto nevarnih košarkarjev, tako da nas čaka zahtevna in naporna tekma. A glede na to, da igramo v Tivoliju, ki bo verjetno poln do zadnjega kotička, razmišljamo zgolj o zmagi," pravi Bečirovič.

Maroussi si je nastop v evroligi zagotovil preko kvalifikacij. V dveh tekmah je bil najprej boljši od solunskega Arisa, nato pa še od berlinske Albe. V prvem krogu evrolige je doma izgubil s CSKA Moskvo po trojki Viktorja Hrjape v zadnji sekundi tekme.

Večina igralcev, ki so v pretekli sezoni osvojili tretje mesto v grški ligi, je ostala v klubu. Se pravi, vodja na parketu Billy Keys, strelec Georgios Diamantopoulos, napadalec Kostas Kaimakoglu ter center Dimitrios Mavrogenidis. Novi igralci, širši košarkarski javnosti dokaj neznani, so še Michalis Pelekanos, organizatorja igre Jamon Lucas in Marios Batis ter visoki fantje Jared Homan, Stephen Arigbabu in Levon Kendall.

"Ekipo Maroussija je treba spoštovati, ker vsako podcenjevanje se lahko hitro maščuje. Ekipa že vrsto let igra podobno košarko, se pravi, disciplinirano in trdo, kar so nazadnje pokazali v kvalifikacijah, v katerih so suvereno odpravili oba tekmeca. Čeprav nimajo zvenečih imen, imajo devet, deset košarkarjev, ki igrajo zelo ekipno, in nikoli ne veš, od kje preti nevarnost. Obrambo moramo dvigniti na višji nivo kot na preteklih tekmah, hkrati pa igrati trdo in agresivno vseh 40 minut," pravi Jure Zdovc.

Dobre igre Uniona Olimpije v zadnjih treh tekmah so dvignile moralo tako igralcem kot občinstvu. Čeprav Zdovc svari, da se je sezona šele dobro začela in da lahko poškodbe močno posežejo v igro ekipe, so ljubitelji košarke v Ljubljani že skoraj razgrabili vstopnice za prvo evroligaško tekmo. Ob 1.600 letnih vstopnicah je rednih na blagajni pred dvorani Tivoli iz ure v uro manj in skoraj zagotovo bo dvorana v četrtek razprodana.