Pri 39 letih dokončno slovo Armstronga

Ameriški kolesar Lance Armstrong je sporočil, da se pri 39 letih dokončno poslavlja od profesionalnega kolesarstva. Sedemkratni zmagovalec Toura se bo zdaj lahko posvetil družini in fundaciji Livestrong.

Objavljeno
16. februar 2011 18.56
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Lizbona - Sedemkratni zmagovalec kolesarske dirke po Franciji, Lance Armstrong bo kolo pospravil v kot. »Danes se poslavljam od profesionalnega kolesarstva in se podajam v pokoj, kjer se bom lahko v miru posvetil svoji družini, boju proti raku in fundaciji, ki sem jo ustanovil še preden sem osvojil svojo prvo zmago na Touru,« je povedal 39-letni kolesar.

Armstrong se je sicer upokojil že leta 2005, a se po štirih letih spet vrnil na dirke. Tokrat je menda slovo dokončno. Čeprav se je že nekaj časa govorilo, da je bila januarska dirka Down Under njegova zadnja, pa tega nikoli ni potrdil. Ameriški kolesar je ob objavi novice še dodal, da ni nobenih možnosti, da bi se vrnil na dirke.

Teksačan, ki je poleg sedmih zmag na dirki po Franciji zabeležil še zmage na večdnevnih dirkah po Švici, po Luksemburgu, Dauphine Libere in Midi Libre. Leta 1993 je bil svetovni prvak, od večjih enodnevnih pa je dobil dirki San Sebastian in Valonska puščica.

Vest o njegovi dokočni upokojitvi pa je v javnost prišla le nekaj ur za tem, ko je potekel rok za dopinško testiranje pred dirko po Kaliforniji. Armstrong se je lani spet znašel pod drobnogledom dopinških agencij, še vedno pa proti njemu poteka preiskava, odkar ga je uporabe prepovedanih sredstev obtožil tudi znani dopinških grešnik Floyd Landis.

Contador že dirka

Na isti dan, ko je Armstrong uradno končal kariero, se je na kolo vrnil v zadnjem času njegov največji tekmec, Španec Alberto Contador. Potem ko ga je španska zveza oprostila dopinških obtožb, se je pojavil na dirki po portugalskem Algarveju. »Kaj naj drugega rečem, kot da sem srečen. Da sem tu, je velika stvar, ne samo zame, ampak tudi za ekipo in sponzorje,« je pred začetkom dejal Contador, ki prvič nastopa v dresu Saxo Bank-Sunguard.

Španec pa se še ni dokončno rešil kazni za hranjenje z govedino, ki je vsebovala klenbuterol. UCI ima namreč 30 dni časa, da se pritoži na Mednarodno športno razsodišče, še nekoliko daljši pa je pritožbeni rok Svetovne protidopinške agencije (WADA).