Pri ženskah Pärsonova, pri moških Staudacher

Domača favoritka Anja Pärson je na svetovnem prvenstvu v Aareju osvojila osvojila zlato medaljo v superveleslalomu. Pri moških je v isti disciplini slavil Patrick Staudacher.

Objavljeno
06. februar 2007 15.39
Patrick Staudacher
Aare – Če je pri moških za presenečenje poskrbel Patrick Staudacher, se je ženski superveleslalom končal brez večjih senzacij. Že peto zlato medaljo, drugo zapored v superveleslalomu, je na svetovnem prvenstvu v Aareju osvojila domača favoritka Anja Pärson. Na drugo mesto se je z 32 stotinkami zaostanka uvrstila Američanka Lindsey Kildow, tretja pa je bila Avstrijka Renate Götschl (+ 0,53). Najboljša slovenska predstavnica Tina Maze je končala na 14. mestu, Urška Rabič je bila 24., Petra Robnik pa 27.

Presenetljiva zmaga Staudacherja

Za prvo presenečenje na letošnjem svetovnem prvenstvu v smučanju je z zmago na superveleslalomu poskrbel Italijan Patrick Staudacher. Superveleslalom, ki so ga organizatorji po težavah z vremenom lahko izvedli šele v tretjem poskusu, je sicer zaznamoval polom favoritov. Srebrno kolajno je osvojil Avstirjec Fritz Strobl, bronasto pa Švicar Didier Cuche.

»Tega res nisem pričakoval,« je po tekmi dejal Staudacher. »Vedel sem, da sem v dobri formi in da lahko posegam po visokih rezultatih, ampak res nisem računal na to, da se bo vse poklopilo prav danes, in da bom postal svetovni prvak,« se mu je smejalo. »Prav gotovo pa je k moji zmagi pripomogla tudi relativno nizka štartna številka, saj je proga postajala vedno mehkejša,« je priznal 26-letni Južnotirolec.

Vsi glavni favoriti so po prihodu v cilj zaostajali za Staudacherjem, ki se je na progo podal kot dvanajsti. Še najbolj se mu je približal Fritz Strobl, ki si je z drugim mestom pri 34 letih prismučal tudi prvo medaljo na svetovnih prvenstvih. Strobl in tretjeuvrščeni Švicar Cuche sta po prihodu v cilj sicer izgledala nezadovoljno, ko pa so za njima zaostali vsi favoriti, na čelu z Norvežanom Akslom Lundom Svindalom, morda največjim favoritom Bodejem Millerjem in Hermannom Maierjem, so se njuni obrazi razvedrili.

Za najboljšo slovensko uvrstitev je z delitvijo 19. mesta, ki si ga je
razdelil z Norvežanom Solbakkenom, nekoliko presenetljivo poskrbel Aleš Gorza. Andrej Jerman je osvojil 23., Andrej Šporn 41. mesto, Rok Perko pa je odstopil.