Pričakovane slovenske zmage v Izoli

Vasilij Žbogar (laser), Karlo Hmeljak ter Mitja Nevečny (470) in Maruša Kraševac (laser radial) so zmagali v svojih olimpijskih razredih na 21. spomladanskem pokalu v Izoli.

Objavljeno
23. marec 2008 18.38
Vasilij Žbogar
Izola - Vasilij Žbogar (laser), Karlo Hmeljak ter Mitja Nevečny (470) in Maruša Kraševac (laser radial) so zmagali v svojih olimpijskih razredih na 21. spomladanskem pokalu v Izoli, sestri Teja in Alja Černe (ženske 470) pa sta bili peti v razredu 470 in najboljša ženska posadka, sledili pa sta Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec, ki sta še v igri za OI.

Žbogar, bronasti olimpijec iz Aten, je v svojem domačem zalivu dosegel devet zmag v devetih plovih tridnevnega tekmovanja, saj je nedeljski četrti dan tekmovanj, zaradi slabega vremena niso mogli izvesti regate. "Ni bilo prave konkurence, vendar pa je tudi res, da sem v dobri formi, kar sem nenazadnje dokazal pred dobrim mesecem dni na SP s četrtim mestom. Regata v Izoli je edina regata v domačem zalivu, na kateri nastopam vsako leto. Tudi zato, da med mladi in obetavni jadralci vidijo, kako upravljam s plovilom," je pojasnil Žbogar, ki bo nastopil v Splitu in na Gardskem jezeru v Italiji, sledile pa bodo prvokategorne mednarodne regate.

Sestri Černe sta si prijadrali minimalno prednost v internih slovenskih kvalifikacijah za OI v Pekingu, saj sta bili vsega točko in mesto pred Deklevo Paoli in Maučecovo. Ostali dve kvalifikacijski tekmi bosta prvokategorni mednarodni regati v Hyeresu v Franciji in v nizozemskem Medembliku. Potem bo selektor Igor Štravs, predsednik strokovnega sveta Jadralne zveze Slovenije, predlagal ekipi. "Mislim, da to, kar sva si prijadrali v Izoli, ni nobena prednost. Sva pa zadovoljni z nastopom, saj sva glede na prejšnje regate zaradi boljše zbranosti delali manj napak in izboljšali starte. Do začetka aprila bova jadrali doma, nato pa bova nastopili na Gardi," je pojasnila krmarka Teja Černe.

Druga slovenska ženska posadka, ki je bila četrta na OI v Atenah, pa še vedno ne more nastopati tako, kot sta Dekleva Paoli in Maučecova vajeni. "Še vedno me boli poškodovana križnica, kar me ovira tudi pri hoji in drugih telesnih aktivnostih," je zmajevala z glavo flokistka Maučecova, ki so ji zdravniki pred tekmovanjem celo odsvetovali nastop. "Pričakovali sva, da ne bo močno pihalo, vendar pa so bili vetrovi v resnici zelo močni. Čeprav sva daleč od tega, kar sva znali prikazati v prejšnjih sezonah in pred lansko nesrečno poškodbo Klare na svetovnem vojaškem prvenstvu, pa sva zadovoljni, saj sva glede na vse iztržili največ, kar je bilo mogoče," je menila Dekleva Paoli.

V razredu 470 sta bila prva Hmeljak in Nevečny, ki sta zmagali na vseh regatah razen na dveh, ko sta bila četrta in druga. "Za naju tekma ni bila težka. Poznajo se sadovi dobrih treningov, saj sva sedaj veliko bolje pripravljena, kot v lanski sezoni. Na Gardskem jezeru bova na regati končno dobila tudi novo jadrnico in jo testirala, nato pa naju čaka nastop na regati v Franciji, kjer si želiva med prvo petnajsterico, če bo priložnost, pa si bova skušala zagotoviti tudi nastop v regati za medaljo v najboljši deseterici," je pojasnil krmar Hmeljak.