Prihajajo nasledniki Dejana Koširja

Za slovenskimi deskarji, predvsem tistimi, ki tekmujejo v alpskih disciplinah, je imenitna sezona, saj so globoko zakorakali v svetovni vrh. V letošnji sezoni so v ospredje prišli novi tekmovalci, med njimi predvsem Rok Flander.

Objavljeno
19. marec 2007 18.23
Rok Flander
Ljubljana - Za slovenskimi deskarji, predvsem tistimi, ki tekmujejo v alpskih disciplinah, je imenitna sezona, saj so globoko zakorakali v svetovni vrh. Rezultatsko gledano so sicer že bile primerljive sezone, a to predvsem po zaslugi takrat še osamljenega jezdeca Dejana Koširja, nekdanjega svetovnega prvaka v paralelnem veleslalomu. Letošnje leto, v katerem se je Košir poslovil, pa je v ospredje postavilo nove tekmovalce, ki so bili doslej v senci Kranjskogorčana.

Osrednje ime je prav gotovo Rok Flander, ki je na svetovnem prvenstvu v švicarski Arosi v paralelnem veleslalomu ponovil Koširjev uspeh iz leta 2003, postal svetovni prvak, poleg tega pa osvojil še bronasto medaljo v paralelnem slalomu. Uspeh je začinil še s tretjim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem je v italijanskem Kronplatzu zabeležil svojo prvo zmago, poleg tega pa še dvakrat stopil na zmagovalni oder. Po svetovnem prvenstvu je sicer nekoliko padel v formi, za kar je kriva tudi poškodba, a je vseeno nadaljeval z zbiranjem točk in na koncu okrog vratu obesil bron za tretjega najboljšega deskarja sezone.

"Vsaj v prvem delu sezone sem bil sposoben še več, toda zmaga se mi je večkrat izmuznila zaradi različnih, nekajkrat tudi zelo čudnih stvari. Na zadnjih tekmah izven Evrope pa nisem več našel pravih občutkov, a sem vseeno zadovoljen z dosežki. Cilje sem v letošnji sezoni presegel in lahko sem ponosen, da sem prišel v svetovni vrh," je zadovoljen 27-letni tekmovalec iz Dragočajne, ki se bo v naslednjih letih poskušal približati letošnjim dosežkom, kot glavni cilj pa si postavlja kolajno na olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru.

Sodeč po letošnjih rezultatih, ki so Sloveniji za tekme svetovnega pokala povečali kvoto nastopajočih (zdaj imajo pravico nastopa s šestimi tekmovalci), bi na igrah v Kanadi slovenski deskarji morali imeti zelo močno moštvo. Velik korak naprej so namreč storili tudi mlajši tekmovalci. Žan Košir in Jernej Demšar sta se prebila do svojih prvih finalov v karieri, ob starejšemu Izidorju Šušteršiču, ki se je izkazal z dvema četrtima mestoma, pa je poglavje zase 20-letni Rok Marguč. Z odličnim drugim delom sezone, v katerem se je prvič v karieri tudi uvrstil na stopničke za zmagovalce (tretji v Furanu), se je prebil do 11. mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred njim so v glavnem izkušeni "mački", tako da nekdanji mladinski svetovni podprvak lahko računa, da bo skupaj s Kanadčanom Matthewom Morisonom redno krojil svetovni vrh.

Na njem je od začetka do konca sezone trdno sedel Švicar Simon Schoch, ki je končno stopil iz sence mlajšega brata Philippa, dvakratnega olimpijskega prvaka, ki je imel letos tako kot tudi Avstrijec Sigi Grabner težave s poškodbo. Starejši Schoch je letos dobil tri tekme svetovnega pokala, z izjemo zadnjih tekem bil redno na stopničkah, tako da je prepričljivo dvignil kristalni globus. Poleg tega je postal tudi svetovni prvak v paralelnem slalomu. Ženski Schoch je bila v svetovnem pokalu Avstrijka Doresia Krings, ki pa statusa najboljše tekmovalke ni potrdila na svetovnem prvenstvu.

Uspeh slovenskih "alpincev" je nadgradil tekmovalec v akrobatskih skokih Matevž Petek. Na svetovnem prvenstvu je sicer ostal praznih rok, toda v svetovnem pokalu je vendarle enkrat zmagal in bil enkrat tretji, kar je bilo dovolj, da je v seštevku za Fincem Peetujem Piiroinenom osvojil srebrno medaljo. Za naprej napoveduje trdo delo in nov boj za skupno zmago, kar napoveduje še četica drugih nadarjenih mlajših tekmovalcev. Med njimi tudi tisti, ki tekmujejo v krosu, za kar pa bodo potrebovali boljše pogoje za trening.