Prijavljenih skoraj 20.000 tekačev

Število nastopajočih na ljubljanskem maratonu iz leta v leto narašča, na letošnjem 14. jih bo v vseh kategorijah skoraj 20.000. V soboto se bodo predstavili mlajši tekači, v nedeljo bodo ljubljanske ulice zasedli poklicni in rekreativni dolgoprogaši.

Objavljeno
23. oktober 2009 15.21
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana -Proračun 14. ljubljanskega znaša 530.000 evrov, prireditelji tradicionalnega tekaškega praznika v slovenski prestolnici pa so se za izvedbo letošnjega maratona še posebej potrudili. Začrtali so novo traso (teklo se bo v nasprotni smeri kot minula leta), ki je bolj ravninska, pregledna, širša, mestna, a tudi hitrejša.

Veliko dela je bilo narejenega na promocijskem področju (predvsem odmevni kampanji sta bili v Pragi in na Dunaju), prireditelji pa so v Ljubljano povabili številne kakovostne afriške dolgoprogaše in dolgoprogašice.

Na novi trasi bo bržkone "padla" tudi dosedanja najboljša znamka, saj konfiguracija terena omogoča, da se maraton v moški konkurenci odteče v času 2:10 ure, v ženski konkurenci pa okoli poltretje ure. V moški konkurenci favoriti prihajajo iz Kenije, prireditelji pa so v Ljubljano zvabili tudi štiri izkušene tekače, takoimenovane "zajčke", ki bodo skrbeli za ritem najboljših tekmovalcev. Nastopil bo tudi zmagovalec prvega ljubljanskega maratona Roman Kejžar.

V ženski konkurenci je "papirnata favoritinja" Kenijka Caroline Cheptonui Kilel, ki je "eksplodirala" na nedavnem svetovnem prvenstvu v polmaratonu v angleškem Birminghamu, kjer je osvojila četrto mesto. Močno tekmico bo imela v Ukrajinki Tatjani Filonjuk, zmagovalki ljubljanskega maratona leta 2007.

Ljubljanski maraton se bo v nedeljo pričel ob 10.30. Na maratonu bo nastopilo 1.119, na polmaratonu 6.308, na 9,2 km dolgi preizkušnji pa 5.841 tekmovalcev in tekmovalk.