Prikrajšana za kolajno?

S podelitvijo kolajn najboljšim končalo 50. svetovno prvenstvo v latinskoameriških športnih plesih. Slovenski par Jurij Batagelj-Jagoda Štrukelj je s četrtim mesto ostal tik pod zmagovalnim odrom. Slovenca sta prepričana, da sta bila prikrajšana.

Objavljeno
08. november 2009 12.10
Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj sta osvojila plesni turnir v Zagrebu
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Maribor - S podelitvijo kolajn najboljšim končalo 50. svetovno prvenstvo v latinskoameriških športnih plesih pod okriljem Mednarodne športno plesne zveze (IDSF). Slovenski par Jurij Batagelj - Jagoda Štrukelj je s četrtim mesto ostal tik pod zmagovalnim odrom. Slovenca sta prepričana, da sta bila prikrajšana.

Maribor je ustoličil nova svetovna prvaka v latinskoameriških športnih plesih. Sodnike je najbolj prepričal ruski par. Svetovna prvaka sta v dvorani Lukna pričakovano postala Rusa Aleksej Silde in Ana Firstova, srebro je šlo v roke Mariborčanu Zoranu Plohlu in Tatjani Lahvinovič, ki nastopata za Hrvaško, tretja sta bila Rusa Andrej Zajcev in Ana Kuzminskaja.

 

Najboljšim se je s četrtim mestom približal slovenski par, ki pa je bil razočaran, čeprav je bil to za Slovenca doslej najboljši dosežek na svetovnih prvenstvih. Prepričana sta, da sta plesala tako dobro, da sta si zaslužila stopničke, za katere naj bi ju prikrajšali sodniki.

 

Po razglasitvi izbruhnila v jok

 

Jagoda pred mikrofone sploh ni mogla stopiti, saj je po razglasitvi rezultatov bruhnila v jok. Obotavljajoče se je pred novinarje postavil tudi njen soplesalec Jurij, ki najprej ni želel komentirati razpleta tekme, a je nato v čustveni izjavi predstavil tisto, kar mu je ležalo na duši. Prepričan je, da so ju sodniki oškodovali v korist ruskih parov, a jima to ne bo vzelo poguma za naprej.

 

Batagelj je uradne funkcionarje prvenstva odkrito obtožil za zrežirane oziroma kupljene rezultate prvenstva. Zaveda se, da gre za hude obtožbe, a je prepričan, da sta si zaslužila več, ker sta dobro odplesala. "Razočaran sem nad tem, kar se dogaja v našem športu. Boli naju pri srcu, ker delava za to, živiva za to in sva pokazala srce in sva pokazala vse," je bil ogorčen plesalec, ki je skupaj s soplesalko državni prvak. "Ples imava preveč rada, tako da greva naprej, porazi naju samo utrjujejo."

 

Tudi njun nekdanji kolega Zoran Plohl, ki je na tokratnem prvenstvu s soplesalko Lahvinovičevo zaplesal za Hrvaško, je z drugim mestom osvojil najboljši rezultat na SP, razočaranja pa po prvenstvu ni skrival. "Zelo sem razočaran, ker sva zaplesala najboljšo tekmo v življenju. Mislim, da je publika pokazala, kdo bi moral zmagati. V resnici povedano tudi ni lepo, kaj so naredili z Juretom in Jagodo, pri obeh parih so potegnili nekaj grdih potez. Vendar pa se ne damo in bomo vse vrnili. Tukaj se pozna, koliko je Rusija velika in koliko ima podpore in kako smo mi majhni," je povedal plesalec iz Maribora.

 

Predsednik Plesne zveze Slovenija Drago Šulek je napovedal, da bo sprožil vprašanje o po njegovem mnenju spornem izboru sodnikov. "Rezultat mi je pokvaril entuziazem zaradi dobrega dela, ki smo ga opravili s sodelavci z organizacijo prvenstva, in truda, vloženega v ta projekt. Kot član tehnične komisije pri IDSF bom sprožil vprašanje o tem, kako je bila izbrana sodniška ekipa, če ne drugje, pa na redni letni skupščini naše organizacije. Če bi bili sodniki izbrani na pošten način, potem bi sprejel to tako kot je, ker pa temu ni bilo tako, pa mi ni vseeno," je dejal predsednik plesne zveze Šulek.

 

Na prvenstvu je nastopal še en slovenski par. Miha Vodičar in Nadja Bičkova sta uvrstila v četrtfinale, v katerem sta osvojila 15. mesto, kar je njun najboljši rezultat na SP. Lani v avstralskem Melbournu sta bila 25.