Prilagojeni dopinški testi za Astano?

Prireditelji kolesarske dirke po Franciji in Mednarodna kolesarska zveza naj bi kazahstansko ekipo Astana opozarjali na nenapovedane teste. Kot je znano, je letos zmagal Albert Contador, Lance Armstrong je bil tretji.

Objavljeno
05. oktober 2009 16.42
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Pariz - Prireditelji naj bi Astani olajšali pot do dopinške čistosti na različne načine. Tako naj bi bili člani kazahstanske ekipe na jutranjih testiranjih vselej na vrsti zadnji, tako da so imeli na voljo več časa kot tekmeci. Kontrolorji Mednarodne kolesarske zveze (UCI) so po podatkih Figaroja 11. julija namesto takojšnje izvedbe testa v hotelu, kjer so prebivali kolesarji Astane, dovolili 45-minutno zamudo.

"Za nekatere ekipe na Touru nepričakovana narava testov ni bila povsem nepričakovana,"
so pri tem časniku namignili na glavno težavo, izpostavili pa še eno: vzorce, odvzete v hotelih na dan etap, so kontrolorji označili kot "odvzete izven tekmovanj". Seznam prepovedanih sredstev je precej krajši, kadar gre za odvzem izven tekmovanj kot pa v primeru vzorcev, odvzetih na tekmovanjih - po mnenju Figaroja pa so vzorci, odvzeti na dan etape Toura, tekmovalni.

Časnika sta se pri svojem poročanju sklicevala na poročilo francoske protidopinške agencije AFLD, ki ga je ta danes posredovala svetovni protidopinški agenciji (WADA) in v katerem je precej navedb nepravilnosti prirediteljev in UCI.