Primož Ulaga ne vidi luči na koncu predora

Na Bergislu, ki že vrsto let gosti tretjo tekmo novoletne turneje, je bilo včeraj vse nared za avstrijski športni praznik. Varovanci Vasje Bajca pa včeraj doživeli enega najbolj mračnih slovenskih dni v zgodovini tega tekmovanja.

Objavljeno
05. januar 2007 08.30
Innsbruck – Na Bergislu, prečudoviti napravi nad tirolsko metropolo, ki že vrsto let gosti tretjo tekmo novoletne turneje, je bilo včeraj vse nared za avstrijski športni praznik. Natančneje za zmagoslavje »čudežnega dečka« Gregorja Schlierenzauerja, doma iz bližnjega Fulpmesa, od katerega je več kot 20.000 gledalcev pričakovalo (pravzaprav kar zahtevalo), da bo na skakalnici, ki jo pozna kakor lastni žep, prepričljivo opravil s konkurenco in povečal prednost v skupni razvrstitvi tradicionalnega tekmovanja. Toda še ne 17-letni Tirolec je v svoji »dnevni sobi« očitno pregorel v preveliki želji, prvič v tej zimi pokazal živce in na koncu pristal šele na enajstem mestu. Vsem skupaj je to pot šov ukradel mladi Norvežan Anders Jacobsen, ki je z drugo zmago v karieri prevzel vodstvi v skupnih seštevkih turneje in svetovnega pokala.

Na prizorišču, ki je našim skakalcem prinesel že toliko radostnih trenutkov (spomnimo se zgolj zmag Primoža Ulage '87 in Petra Žonte '04), so varovanci Vasje Bajca včeraj doživeli enega najbolj mračnih slovenskih dni v zgodovini tega tekmovanja, saj se – kot je bilo tudi pričakovati – prav nobenemu (!) ni posrečilo prebiti v veliki finale nepozabnega spektakla. Nazadnje so naši tekmovalci praznih rok ostali minulo zimo v Saporu in Willingenu, a je treba pripomniti, da so tam nastopili z drugo postavo. Še najbližje točkam je bil tokrat Jernej Damjan, ki je kot sedmi najboljši (ne)srečni poraženec končal na 32. mestu.

»Da se nihče od nas ni uvrstil v drugo serijo, me ne preseneča. To se je napovedovalo že po kvalifikacijah. Žal mi je predvsem mene, ker sem le za malo ostal brez finala,«
je obžaloval 23-letni Ljubljančan, ki se mu njegov skok, dolg 115,5 metra, niti ni zdel tako slab. Bil je še najboljši, kar jih je pokazal na Bergislu. Robert Kranjec (112 m) je pristal šele na 40. mestu. »Ne vem, kaj je bilo narobe. Poskušal sem odskočiti odločneje, a se mi ni izšlo,« je bil razočaran 25-letni Kranjčan, ki ga kljub dobrim občutkom – kakor sam pravi – nikamor ne odnese. Napak niti kamera ne zazna.

Več preberite v petkovi tiskani izdaji Dela...