Primožev mejnik po Celju je 83,50 m

Zlati olimpijec Primož Kozmus je bil v Celju mož beseda in izboljšal državni rekord. Najboljši slovenski dosežek je po sijajni predstavi na mitingu celjskih knezov 82,58 m. Kmalu bo šlo še dlje.

Objavljeno
03. september 2009 13.38
Vito Divac
Vito Divac
Celje - Brežičan Primož Kuzmus je tako izpolnil predzadnjo letošnjo obljubo. Zdaj mu preostane le še zadnje dejanje sezone – zmaga v finalu VN IAAF v Solunu prihodnjo soboto. Brežičan je v izjemnem atletskem ozračju, kakršnega v Celju ni bilo od zlatih časov Skokovega memoriala, z 82,58, 81,91 in 81,76 m (četrti met je bil dolg 80,56 m) dosegel tri od štirih najboljših izidov sezone na svetu. Tudi tretji izid – zagrebških 81,77 m – je njegov.

»Dosegati rekorde je seveda eden največjih atletskih užitkov. Rezultatsko je to sicer majhen, a pomemben korak (stari rekord iz leta 2007 je izboljšal za 28 cm – op. p) k naslednji sanjski meji, 83 m,« je komentiral svojo odlično serijo Kozmus. Na vprašanje, kako razlaga dejstvo, da v karieri še nikoli po velikih tekmovanjih ni tako dobro tekmoval, je šegavo odgovoril, da pač ni »žuriral« in slavil kolajne, tako kot denimo po olimpijskem zlatu, ko si ga je Slovenija v celoti polastila.

Kako sijajno je Kozmus tekmoval v Celju, najbolje pokaže primerjava z meti na olimpijskih igrah v Pekingu 2008 (80,64, 80,75, 80,79, 80,85 80,98 in 82,02 m) in svetovnem prvenstvu v Osaki 2007 (80,61, 82,15 in 82,29 m). Po predstavi kariere sta s trenerjem Vladimirjem Kevom družno ugotovila, da ima v nogah že zdaj met nad 83 m. »Primož je v sijajni formi, njegovi meti pa še vedno niso popolni. Pri idealnem izmetu bi kladivo zagotovo letelo 83,50 m,« je trener napovedal nov mejnik.

V Kozmusovem strokovnem štabu, ob trenerju Kevu je bil v Celju prisoten nepogrešljivi Severin Lipovšek (Marjan Ogorevc je na dopustu), in med navijači je bilo veselje izjemno, tako kot tudi pri celjskem mojstru priprave kroga za met kladiva Kristijanu Korošcu.

Nekdanji metalec kladiva je sijal od zadovoljstva, ko je gledal, kako hiter je v krogu Kozmus. Trud, ki ga je vložil v pripravo (pred tekmo je krog prekril z novo plastjo betona, nato pa ga prefinjeno spoliral), se je izplačal. Kozmus namreč ni dosegel le najboljšega izida na svetu in izboljšal rekord štadiona, ampak je še enkrat do tal potolkel njegovega lastnika, med tekmo in tudi po njej zelo nerazpoloženega Madžara Krisztiana Parsa, ki je pred tremi leti prav v Celju vrgel osebni rekord (82,45 m).

V vrstah Kladivarja, ki bo prihodnje leto slavil 60. obletnico delovanja, je bilo tudi slišati, da je Kozmus z rekordom v kladivu dodal novo športno vrednost in oplemenitil ime kluba, ki so ga poimenovali v času udarniškega socializma, ko je bil simbol proletarske revolucije. Kar letos počne Kozmus v metu kladiva je, pa naj se sliši še tako prepotentno, podobno »tekmovalni revoluciji« Usaina Bolta in Jelene Isinbajeve.

Vodovnik 20,38 m, Čeplakova utrujena

V senci junaka Celja 2009 so bili seveda vsi drugi udeleženci mitinga. Miro Vodovnik je trikrat sunil kroglo čez 20 m (najdlje v zadnji seriji – 20,38 m), vendar ni ugnal zelo razpoloženega reprezentanta Srbije Asmira Kocašinsa (20,41). »Tehnično sem se, tako kot v Zagrebu, lovil vse do zadnjega meta. Treniram normalno in čakam na zadnjo tekmo sezone v Brežicah,« je komentiral solidno serijo Vodovnik.

Jolanda Čeplak je prvič nastopila pred domačim občinstvom. Rezultat teka na 800 m 2:06,85 je bil sicer najboljši ženski rezultat mitinga, vendar ni pokazal njene prave vrednosti. Čeplakova je namreč pred Celjem tekmovala v Padovi, kjer je tekla 2:04,62. Nekoč drugi tekačici sveta na 800 m se je poznalo, da nima tekmovalnega ritma. Najpomembnejše pa je, da vendarle napreduje. »Nimam še dovolj samozavesti za tek v enakem ritmu. Upam, da bom do zadnjega nastopa v J. Koreji zbrala pogum za tek, kakršnega si želi,« je povedala Čeplakova. V metu kopja finalistka SP Martina Ratej ni mogla prikriti, da jo je Berlin čustveno izčrpal in da odtlej le še sodeluje na tekmah.