Prinesite nam kolajno!

Slovenski košarkarji so šest dni pred začetkom evropskega prvenstva zapustili Slovenijo. Nazaj se bodo v najboljšem primeru vrnili 20. septembra, ovenčani s prvo kolajno na velikih tekmovanjih.

Objavljeno
01. september 2009 15.11
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Slovenska košarkarska reprezentanca je zapustila Slovenijo. Do 36. evropskega prvenstva, ki se bo na Poljskem začelo v ponedeljek, 7. septembra, jo čakata še dve prijateljski tekmi z Nemčijo. Jutri ob 17.45 v Bonnu in dan kasneje ob 19. uri v Karlsruheju.

Novinarske konference pred odhodom reprezentance se je udeležil tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Dušan Šešok. "To bo že moje osmo evropsko prvenstvo. Spominjam se začetkov z Zmagom Sagadinom in nadaljevanja vse do prvega ključnega trenutka, leta 2005, ko nam je uspelo osvojiti šesto mesto in se kvalificirati na svetovno prvenstvo na Japonsko. Naslednji mejnik je bilo prvenstvo v Španiji in dodatne kvalifikacije za olimpijske igre. Zdaj smo, prepričan sem, pred novim zgodovinskim trenutkom. Na Poljsko potujemo z najboljšo reprezentanco doslej. Imamo odlične posameznike, ki prekašajo vse prejšnje, zato sem optimističen in pričakujem, da se bomo čez dvajset dni veselili zgodovinskega dosežka slovenske košarke. Imamo namreč tudi moštveni duh, predvsem pa veliko željo. Tu mislim tako na igralce kot strokovni štab in seveda vso slovensko javnost," je dejal predsednik.

Selektor Jure Zdovc je ob imenovanju za trenerja decembra lani javno in na glas povedal, da je njegov cilj kolajna na evropskem prvenstvu. "Cilji ostajajo isti in so znani. Vsako tekmo moramo odigrati maksimalno in živeti iz dneva v dan oziroma od tekme do druge. Komaj čakam, da se začne evropsko prvenstvo," je dejal Zdovc ter poudaril še eno željo: "Do zdaj smo imeli z izjemo Matjaža Smodiša srečo s poškodbami. Upam, da bo tako ostalo tudi po dveh tekmah v Nemčiji."

Boštjan Nachbar
je spregovoril v imenu igralcev: "Za nami je več kot pet tednov napornih priprav. Vsaj zame osebno so bile to brez dvoma najtežje v karieri. Fizično smo odlično pripravljeni, zdaj se bomo v Nemčiji še malo osvežili, nato pa stoodstotno krenili na EP. Vsaka tekma v pripravljalnem obdobju nam je po svoje koristila. Nekatere so nas streznile, druga pa nam dvignile samozavest."

Slovenija je doslej v pripravljalnem obdobju odigrala enajst tekem. Sedem jih je dobila (dvakrat Makedonija, Rusija, dvakrat Hrvaška, Bolgarija, Grčija), štiri pa izgubila (Rusija, Litva, Španija, Velika Britanija).

Čeprav je selektor Zdovc že v nedeljo sporočil seznam dvanajstih igralcev, ki bodo zastopali slovenske barve na Poljskem, je v Nemčijo odpotovalo štirinajst igralcev. Delno kot nagrada, malo pa za razbremenitev glavnih adutov, sta v ekipi tudi "odpadla" Jaka Klobučar in Gašper Vidmar.

Sicer pa bodo Slovenijo na Poljskem zastopali: Goran Dragić (Phoenix Suns), Jaka Lakovič (FC Barcelona), Domen Lorbek (brez kluba), Beno Udrih (Sacramento Kings), Samo Udrih (Estudiantes Madrid), Goran Jagodnik (brez kluba), Boštjan Nachbar (Efes Pilsen), Primož Brezec (Philadelphia 76'ers), Jurica Golemac (brez kluba), Erazem Lorbek (FC Barcelona), Uroš Slokar (brez kluba) in Matjaž Smodiš (CSKA Moskva).

Slovenija bo na evropskem prvenstvu na Poljskem v prvem delu igrala v Varšavi v skupini C skupaj z Veliko Britanijo (7. 9.), Srbijo (8. 9.) in Španijo (9. 9.). Če bo osvojila eno od prvih treh mest v skupini, bo v drugem delu (Lodž) igrala skupaj s tremi najboljšimi reprezentancami iz skupine D (Turčija, Litva, Poljska, Bolgarija). Četrtfinalni dvoboji in boji za medalje so na sporedu od 17. do 20. septembra v Katovicah.