Pritožba ruskih biatlonk na CAS

Ruski biatlonki Jekaterina Jurjeva in Albina Ahatova sta se pritožili na dveletno prepoved nastopanja zaradi dopinga. Če bosta uspešni, bosta lahko sodelovali na ZOI v Vancouvru, sicer bo njune kariere bržčas konec.

Objavljeno
24. avgust 2009 15.08
Zmagovalka Jekaterina Jurjeva
P. Z.
P. Z.
Lozana - Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je Jekaterino Jurjevo in Albino Ahatova kaznovala z dvema letoma suspenza z vseh tekmovanj, potem ko ju je v začetku meseca zaslišala. Rusinji sta bili pozitivni na eritropoetin (EPO) med svetovnim prvenstvom v Östersundu na Švedskem leta 2008.

IBU in športnici so se strinjali, da bodo primer takoj poslali Arbitražnemu razsodišču za šport (CAS) v Lozani, najvišjemu telesu, namesto, da bi šli najprej prek arbitražnega sodišča IBU.

"V pritožbi biatlonki zahtevata, da se odločitev IBU z 11. avgusta 2009 zavrže, in da se proti njima umaknejo vse obtožbe zaradi jemanja dopinga s testiranj 4. in 5. decembra 2008," je sporočila mednarodna biatlonska zveza. Na SP na Švedskem je bil kaznovan tudi ruski biatlonec Dmitri Jarošenko.

Dobitnica petih olimpijskih kolajn Ahatova in nekdanja svetovna prvakinja Jurjeva zaradi prepovedi nastopanja nista sodelovali na februarskem svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, kjer je Teja Gregorin osvojila bronasto kolajno. Sankcije proti tekmovalkama naj bi trajale do decembra 2010, kar pomeni, da ju ne bo na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru februarja prihodnje leto, če odločitev ne bo preklicana. Po pravilih Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) pa ne bosta smeli nastopiti niti na ZOI v Sočiju leta 2014.

CAS naj bi razsodbo podal še pred novembrom, ko se začne nova biatlonska sezona. Sodišče običajno odločitve sprejema v štirih mesecih.