Prva etapa "dirke proti soncu" Francozu

Na prvi, 186-kilometrski etapi kolesarske dirke Pariz-Nica je presenetljivo zmagal Francoz Jean-Patrick Nazon iz ekipe AG2R. Tadej Valjavec in Matej Mugerli nista bila v ospredju, zasedla sta 43. in 110. mesto.

Objavljeno
12. marec 2007 19.20
Zmaga je šla Nazonu
Pariz - Francoz Jean-Patrick Nazon (ekipa AG2R) je zmagal na prvi etapi kolesarske dirke Pariz-Nica. Na 186-kilometrski etapi, ki je potekala od Cloyes-sur-le-Loirja do Buzancaisa, je za sabo pustil Nemca Sebastiana Siedlerja (Milram) in Avstralca Matthewa Haymana (Rabobank). Vodstvo v skupnem seštevku je po uvodni zmagi v nedeljo zadržal Škot David Millar (Saunier Duval-Prodir). Oba slovenska predstavnika Tadej Valjavec (Lampre-Fondital) in Matej Mugerli (Liquigas) nista bila v ospredju, zasedla sta 43. in 110. mesto.

Nazon je tako poskrbel za veliko presenečenje tudi med sotekmovalci, med katerimi sta tudi Tom Boonen in Daniele Bennati. 30-letni Nazon je prvi Francoz po letu 2002, ki je zmagal “dirko proti soncu”.

Prvo od sedmih etap 1260 kilometrov dolge dirke je v pomladanskem vremenu dolgo časa narekovala skupina štirih kolesarjev. Francozi Romain Feillu, Christophe Laurent in Herve Duclos-Lassalle ter Španec Ivan Velasco so se hitro po startu odcepili od vodilnih in imeli po 47 kilometrih prednost nekaj več kot deset minut. Glavnina se je nato približala na nekaj manj kot devet minut zaostanka, nato pa so vodilne začeli loviti člani ekip, ki imajo v svojih vrstah dobre sprinterje in ubežnike 2,5 kilometra pred ciljem tudi ujeli.

Nekdanji svetovni prvak Boonen je tokrat bil osmi. V torek kolesarje čaka 177- kilometrska trasa od Vatana do Limogesa.