Prva ovira za šefa Rudonjo

Trener Aneta Kopra Milivoj Bračun ne izpolnjuje pogojev za pridobitev administrativne licence PRO za leto 2006 in zatorej ne more voditi koprskega prvoligaša.

Objavljeno
24. marec 2006 08.00
Koper - Bela Krajina
Ljubljana – Trener Aneta Kopra Milivoj Bračun ne izpolnjuje pogojev po Pravilniku o podeljevanju licenc Združenja nogometnih trenerjev Slovenije (ZNTS) in zatorej ne more dobiti administrativne licence PRO za leto 2006. To pomeni, da Bračun do izpolnitve zahtevanih pogojev ne more dobiti slovenske delovne vize kot prvi trener koprskega prvoligaša. Medtem bodo morali na Bonifiki poiskati rešitev za hrvaškega stratega, ki je že z nekdanjimi izidi v Kopru in tokratnima uvodnima zmagama potrdil, da je kot naročen za vodenje »rumeno-modrih«.

»Pred tremi leti je Milivoj Bračun dobil slovensko trenersko licenco PRO, saj je bil takrat drugačen Pravilnik o podeljevanju licenc. Zadostovala je njegova izobrazba profesorja telesne vzgoje z usmeritvijo nogomet, ki je bila takrat najvišji strokovni naziv v Republiki Hrvaški. Toda od 1. julija lani naš pravilnik zahteva od hrvaških trenerjev strokovni naziv oziroma izobrazbo UEFA PRO, saj je ta od lani najvišja stopnja izobrazbe za nogometne trenerje tudi na Hrvaškem,« je razložil Bogdan Trope, sekretar ZNTS.

»Nekateri trenerji imajo čas hoditi po seminarčkih, drugi pa delamo,« se je najprej pošalil Bračun, ki ga nastali zaplet vendarle ne pušča ravnodušnega. »Lanskega seminarja za pridobitev licence UEFA PRO na Hrvaškem se nisem udeležil, ker nisem imel časa. Vodil sem Pulo Staro češko in sem bil zakopan z obveznostmi. Sicer pa se bom predvidoma v juniju in juliju udeležil usposabljanja in tako v novi sezoni moja licenca ne bo sporna. Upam, da se bo do takrat našla kakšna rešitev,« ostaja pragmatičen hrvaški trener, ki je še posebej poudaril, da je do trenerske izobrazbe prišel po rednem študiju na zagrebški fakulteti za šport in ne z obiskovanjem seminarjev. »Toda UEFA PRO licenca je pač zdaj obveznost in tudi to bom uredil,« trezno sprejema zahteve ZNTS.

Nikola Ilievski (CMC Publikum), Milan Đuričić (Maribor Pivovarna Laško) in Ivan Buljan (Bela krajina), vsi tuji strokovnjaki na klopeh slovenskih prvoligašev, imajo ustrezno UEFA PRO licenco. Od slovenskih trenerjev so na tej ravni Srečko Katanec, Branko Oblak, Zdenko Verdenik, Bojan Prašnikar, Marijan Pušnik, Milan Miklavič, Jože Prelogar, Bahrija Hadžič, Janez Zavrl, Edin Osmanovič, Marko Pocrnjič, Miloš Rus in Branko Elsner. Sicer lahko slovenski trenerji domače klube vodijo tudi s slovensko PRO licenco.

S to zavrnitvijo za izdajo licence Bračunu je novo vodstvo obalnega prvoligaša s predsednikom in igralcem Mladenom Rudonjo naletelo na prvo resno administrativno oviro. Ne dvomimo, da bo vselej korektni »Turbo Rudi« v predsedniški vlogi takoj pokazal svoje diplomatske sposobnosti in potrpežljivost ter da bo morda s svojo splošno priljubljenostjo v pisarnah Nogometne zveze Slovenije naletel na posluh za konstruktivno reševanje zagate. Kolikor poznamo Rudonjo, bližnjic ne bo ubiral. Bolj kot tolikokrat dokazana hitrost bo tokrat v ospredju njegov »predsedniški dribling«, s katerim bi omogočil mirno delo šefu na igrišču in napovedal dolgo evropsko plovbo koprske barke.