Prva planiška zmaga za Malysza, Damjan in Kranjec odlična

Adam Malysz je s skokoma 208,5 m in 221 m dosegel svojo prvo zmago na planiški letalnici. Drugo mesto je osvojil Simon Amman, za izjemen slovenski uspeh pa sta poskrbela Jernej Damjan in Robert Kranjec, ki sta osvojila tretje in četrto mesto.

Objavljeno
23. marec 2007 21.19
Jernej Damjan
Planica - Adam Malysz je s skokoma 208,5 m in 221 m dosegel svojo prvo zmago na planiški letalnici. Drugo mesto je osvojil Simon Amman (208,5/213,5), za izjemen slovenski uspeh pa sta poskrbela Jernej Damjan in Robert Kranjec, ki sta osvojila tretje in četrto mesto. Točke je s 17. mestom osvojil tudi Primož Pikl (196,5, 196,5 m/370,6). Robert Kranjec je v poskusni seriji poletov pred današnjo tekmo v Planici z 229 metri postavil nov slovenski rekord.

Z današnjo zmago, njegovo 36. po vrsti, je Adam Malysz prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Za las je brez finala na 31. mestu, zmanjkalo mu je pol točke, ostal Primož Peterka (181,5 m/168,3), druge serije pa ne bo videl niti Jure Šinkovec, ki je prvo končal na 35. mestu (180,5/165,1).

Malysz na lovu za četrtim globusom


Devetindvajsetletni Poljak, ki po treh slabših sezonah "lovi" še četrti veliki kristalni globus, je prišel do pomembnih točk ter prve zmage na največji letalnici na svetu. "Zelo sem zadovoljen, da sem danes zmagal in spet oblekel rdečo majico. Priznam, da sem imel pred prvim skokom na tej veličastni napravi po pripetljaju v Oslu kar nekaj strahu, ampak sem res v dobri formi in upam, da bom tako tudi nadaljeval," je po zmagi dejal Malysz, ki je stopil še korak naprej proti novemu skupnemu slavju ob koncu sezone: "Upam, da bom še naprej dobro skakal. Danes mi je uspelo, jutri pa je nov dan, nova tekma. Boj za krono še ni končan."

S 6. mestom zadovoljen tudi Jacobsen

Njegov največji tekmec v boju za veliki kristalni globus Norvežan Anders Jacobsen, ki je v finalu z odličnim nastopom (210,5) z 12. napredoval na šesto mesto, zdaj za "Batmanom iz Wisle", kot Poljaka kličejo v skakalnih vrstah, zaostaja za 46 točk. "Zadovoljen sem z današnjim nastopom, saj sem očitno našel pravi način. Čez noč sem pridobil na samozavesti, bolj zaupam vase in to se pozna tudi pri mojih skokih, ki počasi postajajo pravi poleti. Zadnja dva dneva zame izjemno uspešne sezone se bom skušal čim bolj zabavati, o končni zmagi pa sploh ne razmišljam. Bo, kar bo," je dejal Jacobsen in razkril, da je za poskusno serijo spet oblekel stare smučarske čevlje, s katerimi je osvojil novoletno turnejo: "Verjamem, da mi prinašajo srečo."

Za navdušenje pod Poncami poskrbela Damjan in Kranjec

Za nasmehe in navdušenje okrog 10.000-glave množice sta poskrbela Damjan in Kranjec, ki sta pristala na tretjem oziroma četrtem mestu. Damjan je tako ponovil uspeh iz Willingena, ob drugih stopničkah to zimo pa je v žep še drugič pospravil tudi posebno nagrado za najboljšega na tekmi, ki je sicer zunaj najboljše petnajsterice v svetovnem pokalu, tako imenovano nagrado "Manner Man of the Day". Ljubljančan je bil razumljivo nasmejan do ušes in še čez.

"Po tem uspehu sem ostal kar brez besed. Vesel sem, da sem našel sproščenost, o kateri sem govoril že po Willingenu. Zdaj sem tudi vam dokazal, da znam skakati, sebi sem že na treningih, lepo pa je, če to potrdiš tudi na tekmi," je bil vesel Damjan, ki je očitno le našel rezerve, o katerih je govoril pred tekmo: "Ključ do uspeha je v sproščenosti. Te mi je manjkalo na naletu in nikakor nisem mogel odskočiti. Če počepneš in si 'zategnjen', ne boš skočil niti na tleh, kaj šele na naletu in to me je dajalo vso sezono. Zdaj vidim, da je bila to največja težava. Na treningih je še šlo, na tekmi pod dodatnim pritiskom pa ne. Imam le eno željo: da bi to sproščenost ohranil tudi za zadnji dve tekmi in lepo končal sezono."

Kranjec z 229 metri postavil nov državni rekord

"Dosegel sem svoj najboljši rezultat to sezono in lahko sem povsem sproščen ter se veselim jutrišnje tekme. Ko sem pristal v finalu, nisem niti vedel, kako daleč je sploh šlo, a ko sem videl na semaforju 204,5, sem vedel, da bo dovolj. Vesel sem, da bo jutri tekma zjutraj, ko je več 'termike' za večje daljave," je dejal "Leteči Kranjec", ki si je za podlago izbral glasbeno spremljavo Metallice. Ta ga je že v poskusni seriji ponesla do novega državnega rekorda, saj je 25-letni Kranjčan pristal kar pri 229 metrih. "Še en državni rekord? Le z veliko sreče," je o jutrišnjih možnostih za nov rekord odvrnil Kranjec.


Izjemno zadovoljen Ari Pekka-Nikkola

"To je prav posebna skrivnost!" je v šali na vprašanje, kaj je botrovalo današnjemu uspehu Damjana in Kranjca odvrnil glavni trener slovenske reprezentance Ari-Pekka Nikkola in nadaljeval: "Ne, ne, nič posebnega. Fantje so bili sproščeni, konec sezone je in skačejo na domači napravi, pred domačim občinstvom, kar jim veliko pomeni. Za jutri jih sam ne bom prav nič obremenjeval z rezultatom, naj spet tekmo odskačejo sproščeno in brez pritiska."

Peterka in Šinkovec ostala brez finala

Brez finala je od peterice Slovencev, ki so se dopoldan uvrstili med štirideseterico za popoldansko in sobotno tekmo, na 31. mestu za las ostal Primož Peterka, ki je bil po nastopu precej razočaran. "Prav navaden 'kljukec' sem!" je po nastopu z glavo zmajeval izkušeni Peterka in s kislim nasmehom dodal: "To je bil brez dvoma moj najslabši skok tu, noge so mi ušle preveč naprej in res sem razočaran. Upam, da bo jutri bolje."

Druge serije ni videl niti Jure Šinkovec, ki je bil 35., a je bil sam zadovoljen že, da se je sploh uvrstil na obe tekmi. "Vesel sem, da sem prebolel hudo vnetje sinusov in sploh nastopil tu, za nameček pa sem se uvrstil še na obe tekmi."

V soboto se druga tekma planiškega vikenda začne s poskusno serijo ob 9. uri, ob 10.15 pa bo na sporedu prva serija.