Prvenec Byggmarka v Kitzbuehlu

Šved Jens Byggmark je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v avstrijskem Kitzbuehlu. Slovenci so na prvem od dveh slalomov v Kitzbuehlu ostali praznih rok.

Objavljeno
27. januar 2007 17.09
Jens Byggmark
Kitzbuehel - Šved Jens Byggmark je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v avstrijskem Kitzbuehlu. Drugo mesto za Švedom, ki je zmagal prvič v karieri in obenem prevzel vodstvo slalomskega seštevka, je osvojil domačin Mario Matt, tretji pa je bil Nemec Alois Vogl. Slovenci so na prvem od dveh slalomov v Kitzbuehlu ostali praznih rok, saj se od šesterice niti eden ni uvrstil v drugo vožnjo: Mitja Dragšič je bil 31., Andrej Šporn 37., Bernard Vajdič 43., Aleš Gorza 44., Mitja Valenčič 47. in Matic Skube 61.

Najprej premalo, zdaj preveč snega

Muhasta narava se je dodobra poigrala s prireditelji klasične tekme v Kitzbuehlu. Potem ko so se v obdobju zelene zime do zadnjega borili, da bi rešili tradicionalni smuk na Hahnenkammu, nazadnje pa bitko izgubili in se sprijaznili z izvedbo dveh slalomov, pa imajo zdaj še preveč snega. Današnji prvi slalom, ki je bil nadomestilo za odpovedanega v Wengnu, sta motila močno sneženje in megla, ter poskrbela, da je že tako težka preizkušnja na pobočju Ganslern postala še večji izziv.

Tega so z veseljem sprejeli Švedi. Skandinavska reprezentanca je pred svetovnim prvenstvom v domačem Aareju v pravem trenutku postala prava slalomska velesila. Od petih letošnjih tekem so Švedi dobili tri, za nameček vsako drug tekmovalec: Andre Myhrer je bil najhitrejši v Beaver Creeku, Markus Larsson v Alti Badii, v Kitzbuehlu pa se je na najvišjo stopničko povzpel Byggmark. Mladi, šele 21-letni smučar, ki je doma blizu Taernabyja, rojstnega kraja slavnih Ingemarja Stenmarka in Anje Paerson, je šele drugo sezono v svetovnem pokalu, že pred največjim uspehom pa je v letošnji kazal stalno formo. Petemu, šestemu, osmemu in desetemu je dodal še svojo prvo zmago in se nekoliko presenetljivo zavihtel kar na vrh slalomskega seštevka.

Odličen Byggmark

Byggmark je že v prvi vožnji nalogo opravil odlično. Za osem desetink je ugnal velikega zmagovalca Adelbodna Švicarja Marca Berthoda, ki se je tudi v Kitbuehlu v sneženju odlično znašel, pred domačim adutom Benjaminom Raichom pa je imel že več kot sekundo naskoka. Razlike med najboljšimi so bile velike, saj je 15. Pierrick Bourgeat zaostajal že skoraj dve sekundi. Šved je mirne živce obdržal tudi v drugi vožnji. V tej je zablestel domači veteran Mario Matt, ki je, kot kaže, po zmagi na napol regularni superkombinaciji v Wengnu dobil krila. Z najboljšim časom druge vožnje se je z desetega mesta po polovici tekme povzpel tik pod vrh. Podobno uspešna sta bila tudi Alois Vogl, saj je na tretje mesto prišel s 16. po prvi vožnji, ter Švicar Silvan Zurbriggen (14.). Raich je bil v drugi vožnji prepočasen, Berthod je zataknil količek in odstopil, Byggmark pa je od ogromnega naskoka pred Mattom (1,70 sekunde) z mirno vožnjo brez napak obdržal 87 stotink in se veselil največjega uspeha v karieri.

"V megli nisem prav veliko videl, pred drugo vožnjo pa sem bil tudi kar precej živčen. Še nikoli nisem bil v takšnem položaju. Pred tekmo nisem pričakoval nič posebnega, zato se počutim še toliko bolje," je bil presrečen Byggmark. V slalomskem seštevku si z 18 točkami zaostanka za njim drugo mesto delita Raich in Larsson, Norvežan Aksel Lund Svindal, danes 13., pa je obdržal vodstvo v skupnem seštevku s 745 točkami.

Slovenci razočarali

Slovenci so popolnoma razočarali in prvič v sezoni ostali povsem praznih rok. Mitji Dragšiču je za drugo vožnjo resda zmanjkala le stotinka, za kolikor je bil počasnejši od Kalleja Palanderja, zato pa so bili daleč od druge vožnje Andrej Šporn, Bernard Vajdič, Aleš Gorza in Mitja Valenčič, medtem ko mladi Matic Skube v svojem šele tretjem nastopu v svetovnem pokalu tudi ni mogel reševati ugleda slovenskih slalomistov.

V Kitzbuehlu bo v nedeljo še en slalom, v torek pa bo v Schladmingu še tradicionalna nočna slalomska tekma, ki bo v moškem delu svetovnega pokala tudi zadnja pred bližnjim SP v Aareju.