Prvi dan v vodi vseh osem Slovencev

Ponoči po slovenskem času se bo na 12. svetovnem prvenstvu v plavanju v Melbournu začel bazenski del plavalnega tekmovanja. Že prvi dan bo nastopilo tudi vseh osem slovenskih plavalcev. Američan Phelps je napovedal lov na rekorde.

Objavljeno
24. marec 2007 11.03
Peter Mankoč je ubranil naslov svetovnega prvaka
Melbourne - Ponoči po slovenskem času se bo na 12. svetovnem prvenstvu v plavanju in vodnih športih v Melbournu začel tudi bazenski del plavalnega tekmovanja. Že prvi dan bo nastopilo tudi vseh osem slovenskih plavalcev.

Večina slovenskih plavalcev še ne bo nastopila v svoji paradni disciplini

Nihče od slovenskih reprezentantov v nedeljo, izjema je Jernej Godec, še ne bo nastopil v svoji paradni disciplini, zato pa bodo nastopi vendarle že prvi preizkus forme in privajanje na tekmovanje. V predtekmovanju bosta Godec in Peter Mankoč nastopila 50 m delfin, Emil Tahirovič in Matjaž Markič na 100 m prsno, Sara Isakovič na 100 m delfin, Anja Klinar na 200 m mešano ter Luka Turk in Monika Močnik na 400 m prosto.

Vzdušje pred prvimi nastopi je najlepše opisal trener Roni Pikec. "Zadnje dneve smo doživljali kot zatišje pred viharjem in tudi mi komaj čakamo, da se končno začne. Zaključne priprave v Avstraliji smo opravili po načrtih in mislim, da Emil (Tahirovič op. p.) in Matjaž (Markič op.p.) lahko že na 100 m prsno pomešata štrene najboljšim. Osebno je zame še bolj pomembno, da se je Matjaž pozdravil in da bo lahko ob Emilu tudi on pokazal, kaj smo delali v zadnjem letu."

Mankoč ne skriva visokih pričakovanj

Peter Mankoč ima na SP najvišje cilje na 100 m delfin, nastop na pol krajši razdalji pa bo pokazal, kam sodi v svetovni konkurenci. "Imam kar malce nesreče, saj so se na tekmovanje na 100 delfin prijavili prav vsi, ki so konkurenčni za visoke uvrstitve. Tudi sam ne vidim ovir za konkurenčen nastop, saj sem se pozdravil in že teden dni nimam povišane temperature. Srečo imam, da si moji nastopi sledijo po pomembnosti. Na 50 delfin bom najprej preizkusil bazen, na 100 m prosto v sredo pričakujem osebni rekord, največ možnosti za visoko uvrstitev pa vidim naslednji konec tedna na 100 m delfin."

Sara Isakovič je navdušena nad pogoji v Avstraliji

Izjemno pozitivno je sklepne priprave v Avstraliji doživela tudi Sara Isakovič, doslej edina slovenska finalistka SP v plavanju, ki je bila navdušena predvsem nad pogoji bivanja v Avstraliji. "Montreala in prvega nastopa na SP ne bom nikoli pozabila. Tam sem bila peta na 200 m prosto, a se je v zadnjih dveh letih prav v tej disciplini konkurenca zelo zgostila. Največ možnosti za visoko uvrstitev v Avstraliji vidim v delfinu in že na 100-metrski razdalji si želim uvrstitev v polfinale."

Podobne želje in cilje ob prvem nastopu imajo tudi ostali slovenski reprezentanti. Najpomembnejša pa bo tekma za Luko Turka, ki je v marcu izgubil dobršen del treninga zaradi vnetja ušesa in prvi nastop bo pokazal, ali si v paradni disciplini na 1500 m prosto lahko obeta dober nastop. "Saj sam ne vem, kako bi razmišljal. Manjka mi lep del treninga v zadnjem obdobju. Seveda si želim dobre izide in dobre čase, po drugi strani pa se bom, če mi to uspe, vseskozi spraševal, kaj bi dosegel, če bi lahko normalno treniral," razmišlja Turk, ki bo tako kot ostali povedal več po prvem nastopu.

Phelps v novih kopalkah napovedal lov na rekord

Ameriški plavalec Michael Phelps za letošnje SP napoveduje morebitnih osem zlatih medalj. Prijavljenih ima pet posamičnih nastopov, zanesljiv je nastop v štafeti 4 x 200 m prosto, sam pa si želi nastopiti še v preostalih dveh ameriških štafetah. Ob tem želi 21-letni Američan tudi kakšen svetovni rekord, napovedal ga je na 200 m delfin.

Za Phelpsa je SP tudi testna tekma za olimpijske igre 2008. Tam bo lovil rekord rojaka Marka Spitza, ki je na olimpijskih igrah v Münchnu 1972 osvojil sedem zlatih medalj. "To je največji izziv moje kariere in zdi se mi, da bosta leti 2007 in 2008 najuspešnejši doslej," pravi vsestranski plavalec, ki ne mara, da ga primerjajo s Spitzem ali pa celo označujejo za drugega Marka Spitza. "Nisem drugi Mark Spitz, sem prvi Michael Phelps," odgovarja Američan.

Za letošnje SP ima Phelps kar nekaj novosti. Med drugim ima plavalec iz Baltimora nove kopalke, ki naj bi bile še hitrejše, sam pravi, da se mu včasih zdi, da bo v njih kar eksplodiral, po drugi strani pa je Phelps spremenil treninge in več vadi na suhem, na moči.

Zadnje tri tedne je vadil v Avstraliji. "Zaključne priprave so odlično uspele. Prepričan sem, da sem v vseh svojih nastopih lahko še hitrejši," pravi Phelps, ki je tri tedne treniral v Geelongu, rojstnem kraju avstralske plavalke Kate Allen. Pri tem misli predvsem na nov svetovni rekord na 200 m delfin, ki ga je zadnjič popravil pred mesecem dni, Američan pa je tudi svetovni rekorder na 200 in 400 m mešano.

Vsekakor Phelps načrtuje, da bo najuspešnejši plavalec SP. Vlogo bo seveda še moral potrditi v bazenu, kjer bo imel predvsem na 100 m delfin z rojakom Ianom Crockerjem veliko dela. Za nameček Američana v vseh svojih nastopih, izjema je nastop na 400 m mešano, čaka tudi polfinale, torej nastop več in poznavalci trdijo, da bo proti koncu SP že močno utrujen.

Med plavalci, ki bi mu lahko ukradli show, je zanesljivo Avstralec Grant Hackett, ki želi v nedeljo še petič zapored osvojiti naslov svetovnega prvaka na 1500 metrov prosto. Pet zaporednih naslovov v isti disciplini bi bil težko ponovljiv dosežek za prihodnja leta. Morda pa Phelpsu lahko ponagaja tudi Francozinja Laure Maunoudou. Slednja je v zadnjih letih verjetno najbolj vidna plavalka v ženskem delu, za SP v Avstraliji pa ima prijavljenih sedem posamičnih nastopov.

Nemci zahtevajo izdelavo DNA vzorcev in krvnih profilov

Nemška plavalna zveza, ki so jo v nekaterih državah po neverjetnih uspehih in svetovnem rekordu Britte Steffen neuradno obtožili dopinga, zahteva strožji nadzor vseh plavalcev. Selektor reprezentance Orjan Madsen je ob robu SP zahteval, da se izdelajo DNA vzorci in krvni profili vseh plavalcev, na osnovi katerih bi kasneje lahko preverjali spremembe in kaj je do njih privedlo. "Žal smo od tega še zelo oddaljeni," pravi Madsen.

Prav v nemški reprezentanci so se odločili resno spopasti z dopingom. Za vse svoje plavalce so izdelali krvne osebne izkaznice, na osnovi katerih bo moč ugotoviti, kaj se s športniki dogaja.

Madsen je tudi za stalni nadzor in več nenapovedanih dopinških testov. Obenem pa nemški trener priznava, da je zadeve lahko zahtevati, v praksi pa so ponekod težko izvedljive. Vsak resno izveden dopinški test namreč stane 1500 dolarjev, kar pa je za nekatere že zelo velik strošek.

Plavalno SP 2011 Šanghaju

Šanghaj bo leta 2011 gostil 14. plavalno svetovno prvenstvo, je danes odločila Mednarodna plavalna zveza (FINA). Šanghaj je na glasovanju premagal katarsko prestolnico Doho.

"Imeli smo dva kandidata in dve odlični kandidaturi. Na koncu smo se odločili za Šanghaj," je povedal predsednik FINA Mustafa Larfaoui. Morda je Kitajcem, SP bo po japonski Fukuoki 2001 šele drugič v Aziji, pomagala tudi odlična priprava lanskega SP v 25-metrskih bazenih, ki ga je prav tako gostil Šanghaj.
Plavalno SP 2011 pa je le nov korak pri prodoru kitajskega športa na najvišjo svetovno raven. Prihodnje leto bo Peking gostil olimpijske igre, Kitajska si je zagotovila vsakoletno dirko formule 1 in motociklizma za SP, prireja močan vsakoletni turnir v tenisu in golfu, ob SP v plavanju v letu 2011 pa bo leto prej gostila tudi azijske igre.