Prvi finale Založanom

Hokejisti Banque Royale Slavije so v prvi finalni tekmi državnega prvenstva premagali Zavarovalnico Maribor Olimpijo s 4:2 in povedli z 1:0 v zmagah.

Objavljeno
16. marec 2007 22.19
Zavarovalnica Maribor Olimpija - Banque Royale Slavija 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Ljubljana - Hokejisti Banque Royale Slavije so v prvi finalni tekmi državnega prvenstva premagali Zavarovalnico Maribor Olimpijo s 4:2 (1:1, 2:0, 1:1) in povedli z 1:0 v zmagah. Moštvi igrata na štiri zmage, druga tekma pa bo na sporedu že v soboto, 17. marca, spet v dvorani Tivoli.

BR Slavijia je povedla z 1:0 v zmagah v velikem finalu hokejskega DP. Po znanih zapletih in razpletih v drugem delu prvenstva, zaradi katerih so brez finala ostali branilci naslova z Jesenic, je boj za 16. slovensko zvezdico pritegnil razmeroma majhno število ljubiteljev tega športa, ki pa so na koncu videli presenetljivo, a zasluženo zmago Založanov.

Ljubljančani - zaradi prenove dvorane v Zalogu bodo vse tekme igrali na njihovem ledu v Tivoliju - so v začetni tretjini upravičili vlogo favoritov. Tekmecem, ki so nenehno greli kazensko klop, so gol zabili v šesti minuti, potem ko so že minuto in pol imeli na ledu dva igralca več. Slavija nato več minut ni prišla do strela. Toda kljub premoči domači prednosti niso znali povečati, strel Andreja Hebarja in hiter prodor Mitje Šivica je vratar gostov Anže Ulčar zanesljivo ustavil, potem pa je Dejan Kontrec s hitrim prodorom, ko je imela Slavija na ledu igralca manj, ter z odličnim strelom poskrbel za izenačenje.

V drugem delu se je položaj povsem spremenil. Pobudo so prevzeli gostje, bili v začetnih minutah nevarnejši, ko pa so v 25. minuti dočakali prvo številčno prednost na tekmi, so jo izkoristili že po treh sekundah, saj je Mare Kumar s topovskim strelom pod prečko matiral Seana Fieldsa. Zeleno-beli se nikakor niso zbrali, njihovi tekmeci pa so bili vse boljši in nevarnejši. Plod takšne igre je bil še tretji plošček v mreži domačega vratarja, v 34. minuti je bil po strelu od daleč uspešen Metod Bevk. Tudi tretji gol pa ni predramil domačih, saj si ob koncu tretjine niti ob dveh zaporednih številčnih prednostih niso priigrali priložnosti, medtem ko je Mare Kumar z igralcem manj po prodoru povzročil precej preglavic Fieldsu.

Slavija ni prav nič popustila tudi v zadnjem delu, Jure Stopar je celo zgrešil povsem prazen gol, zato pa so popustili živci Andreju Tavžlju, ki je "knockoutiral" Gašperja Župana ter si prislužil predčasno pot v slačilnico. V 46. minuti, ko je imela Slavija na ledu dva igralca več, je Marko Češnjak z dobro merjenim udarcem v stičišče prečke in vratnice dosegel še četrti gol za svoje moštvo ter napovedal težke čase Olimpiji. Gol za 2:4 deset minut pred koncem je zbudil upe domačih, a dobra igra Slavije v obrambi, tudi v obdobju, ko je imela na ledu enega ali dva igralca manj, je tehtnico dokončno prevesila na stran Založanov, Ljubljančanom pa ni pomagal niti zadnji obupni poskus igre brez vratarja.