Prvi poraz Slovenije na SP

Slovenska rokometna reprezentanca je s šestimi goli razlike izgubila proti gostiteljici Nemčiji in tako doživela svoj prvi poraz na svetovnem prvenstvu v rokometu.

Objavljeno
24. januar 2007 20.50
Halle – Slovenska rokometna reprezentanca je v prvem krogu drugega dela (skupina 1) svetovnega prvenstva v nemškem Halleju s šestimi goli razlike izgubila proti gostiteljici Nemčiji in tako doživela svoj prvi poraz na svetovnem prvenstvu v rokometu.

Nemčija je tako z rezultatom 35 proti 29 v dvorani Gerryja Webra, kjer se je zbralo 11 tisoč gledalcev, zasluženo zmagala in navdušila. Nekoliko manj so navdušili slovenski prosti streli na gol, saj je naša reprezentanca skupno zapravila pet sedemetrovk.

Slovenski rokometaši so prvič na letošnjem zaključnem turnirju igrišče zapustili sklonjenih glav, po treh gladkih zmagah v predtekmovanju z Grenlandci, Kuvajtčani in Tunizijci pa so v prvi tekmi drugega dela morali priznati premoč domačim igralcem. Varovanci Kasima Kamenice so znova prikazali zelo srčno predstavo, v razburljivem dvoboju pa so naredili preveč osnovnih napak za morebitno končno zmago. Sergej Rutenka in druščina navzlic porazu niso zapravili možnosti za uvrstitev v četrtfinale, svoje priložnosti bodo morali poiskati na naslednjih dvobojih s Francozi, Islandci in Poljaki, ki bodo do konca tega tedna kombinirano potekali v Halleju in Dortmundu.

Naša izbrana vrsta je dvoboj z Nemčijo odigrala v zelo neprijetnem času: domača reprezentanca, ki koketira s končnim zmagoslavjem, je po predtekmovalnem spodrsljaju s Poljsko enostavno morala osvojiti prvi točki, sloviti nemški strateg Heiner Brand pa je z aktiviranjem dodatnih motivacijskih prijemov - iz "naftalina" je potegnil že upokojenega krožnega napadalca Christiana Schwarzerja, ki je zadnjo tekmo za domačo reprezentanco odigral pred 825 dnevi - dosegel želeno zmago in zaskrbljeni domači rokometni javnosti znova povrnil vero v končno zmagoslavje na turnirju.

Slovenija je bila po rezultatski plati le v uvodnih minutah enakovredna Nemčiji. Srčnost in bojevitost je bila na "tunizijski" ravni, močno pa je škripalo v realizaciji, predvsem z igralcem več na igrišču in pri izvajanju sedemmetrovk. Naša izbrana vrsta je v prvih tridesetih minutah zapravila dva kazenska strela s sedmih metrov, skupno na dvoboju pa kar pet iz desetih poskusov, zelo nezbrano pa je delovala z igralcem več na igrišču. Številčno oslabljeni, a fanatično motivirani Nemci, so bili strelsko zelo učinkoviti, čeprav so se za vsak gol morali pošteno potruditi. Takšen pristop se jim je hitro obrestoval, v 16. minuti so vodili z 8:4, najvišje vodstvo pa so si priigrali v 21. minuti, ko so vodili s šestimi goli prednosti (12:6).

V drugem polčasu se podoba na igrišču ni bistveno spremenila, razmerje moči na teniškem stadionu v Halleju, ki so ga prireditelji spremenili v rokometno areno, je ostalo nespremenjeno. Slovenija kljub velikemu trudu ni zmogla kakovostnega premika, v njeni igri je bilo preveč napak in premalo zbranosti, tako da se je nemška prednost vseskozi sukala od treh do šestih golov.

* Stadion Gerry Weber, gledalcev 11.000, sodnika: Olesen in Pedersen (oba Danska).
* Slovenija: Kozlina 4, Backovič, Ivančič 2, Gajič 1, Mlakar, Natek, Kavaš 2, Špiler 1, Škof, Brumen 2, Rutenka 12 (5), Lapajne, Lubej 4, Žvižej 1.
* Nemčija: Fritz, Hens 9, Roggisch, Klein, Preiss 2, Glandorf 4, Bitter, Baur 2, Zeitz 1, Jansen 5 (3), Kraus, Kehrmann 8, Kaufmann, Schwarzer 4.
* Sedemmetrovke: Slovenija 10 (5), Nemčija 4 (3).
* Izključitve: Slovenija 6, Nemčija 14 minut.
* Rdeč karton: /.