Prvo zlato Björndalnu

Prva preizkušnja SP v biatlonu se za naše ni začela blesteče, svoj primat pa je potrdil Norvežan Björndalen.

Objavljeno
03. februar 2007 13.40
Ole Einar Bjoerndalen
Anterselva - Svetovno prvenstvo v biatlonu v italijanski Anterselvi se je začelo z moško sprintersko preizkušnjo na deset kilometrov. Zmagal je Norvežan Ole Einar Björndalen, ki je razdaljo pretekel v 26:18,8 in zgrešil en strel. Drugi je bil Čeh Michal Šlesingr z zaostankom 4,8 sekunde, tretji pa Ukrajinec Andrej Derizemlja (+25,8), oba sta zadela vse tarče. Od četverice Slovencev je bil najboljši Janez Marič na 25. mestu (+1:36,2; 4), Klemen Bauer (+1:43,9; 2) je bil 31., Vasja Rupnik (+2:24,0; 2) 45., Gregor Brvar (+3:08,3; 2) pa 54.

Björndalen je osvojil že osmi naslov svetovnega prvaka v karieri in za absolutno vodilnima biatloncema v zgodovini, Nemcem Frankom Luckom in Rusom Aleksandrom Tihonovom, zdaj zaostaja še za tri naslove svetovnega prvaka. Z zmago je Björndalen vnovič prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Vesel sem, da sem leže v vetrovnih razmerah zadel vseh pet strelov. V teku mi je šlo dobro, le v zadnjem krogu sem bil malce utrujen. Tekma je bila tokrat psihično celo nekaj lažja, saj so številni favoriti grešili že leže in v nadaljevanju sem bil malce bolj sproščen," je po tekmi povedal zmagovalec, ki je priznal, da je zanj tekma v Anterselvi pravzaprav domača, saj njegova žena prihaja iz sosednjega Dobiacca in tukaj veliko trenira.

Björndalen je po tekmi razkril tudi načrte za SP, seveda na vsaki tekmi želi zmagati, a je potrdil, da bo ne glede na nordijsko SP na Japonskem v Italiji nastopil prav na vseh tekmah. V Saporu bo nastopil le na 15 km v proti tehniki in tudi tam cilja na medaljo. "Tam bo 100 odličnih tekmovalcev, želim si le dobro formo in prave smuči."

Vprašanje prve moške preizkušnje je bilo praktično le, kaj bo Björndalen opravil na strelišču. Tekma se je tako odločila že po prvem streljanju, ko je Norvežan podrl vseh pet tarč in si nabral veliko prednost. Večji presenečenji sta bili srebro Čeha Šlesingra in Ukrajinca Derizemlje, ki sta izkoristila pritisk pri favoritih. Ti so po vrsti odhajali v kazenski krog, Čeh in Ukrajinec pa sta imela mirno roko in prišla do medalj. Šlesingr je imel prav na koncu celo priložnost, da prehiti Björndalna, a je bil kljub hitrejšemu zadnjemu krogu pet sekund prepočasen, kljub temu pa izjemno srečen s prvimi stopničkami v karieri, ki si jih je priboril prav na SP in prav na rojstni dan, saj je danes dopolnil 24 let. "Res bi mogoče lahko zmagal, a pustimo to. Izredno sem vesel," je podrobna vprašanja o izgubljeni zmagi zavrnil Šlesingr. Največji poraženci tekme so bili Nemci, ki so napadali medalje, najboljšo uvrstitev pa je s 15. mestom zabeležil Alexander Wolf.

Slovenski tekmovalci so z mešanimi občutki prihajali v cilj. Najbolj razočaran je bil Janez Marič, ki je bil po prvem streljanju na devetem mestu, lastne cilje in želje pa je kljub 25. mestu in šestim osvojenim točkam zgrešil na drugem streljanju, ko je zgrešil kar štiri od petih tarč. "Pregorel sem v veliki želji. Vem, da bi moral nastopiti z manjšimi pričakovanji, a od sebe zahtevam veliko," je začel Marič in nadaljeval: "Začel sem dobro, zato sem v drugem krogu celo hranil nekaj moči, da bi boljše streljal, nato pa sem zgrešil prva dva strela, skušal nadaljevati v svojem ritmu, a zgrešil še dvakrat in z visoko uvrstitvijo ni bilo nič."

Na prvi pravi "zimski" tekmi je sanjsko začel tudi 21-letni Klemen Bauer, eden iz prihajajočega vala slovenskih mladih tekmovalcev, ki je še prejšnji teden tekmoval na MSP in tam osvojil bronasto medaljo. Po prvem streljanju je bil Bauer celo med najboljšo peterico, nato pa je točke svetovnega pokala zapravil stoje, ko je moral dvakrat v kazenski krog. "Tekma je bila naporna in vmes sem že mislil, da ne bom zdržal do konca. Zadovoljen sem tudi z 31. mestom, saj sem glede na tempo v januarju zelo utrujen. Med tekmo sem po prvem streljanju progi izvedel, da sem povsem blizu najboljšim, kar pa me ni zmotilo. Škoda, ker sem nato stoje zgrešil že prvi strel, saj se je po takem začetku težko zbrati in koncentracijo je treba povsem obnoviti," je dejal Bauer.

Vidno zadovoljna sta bila z uvrstitvijo na zasledovalno tekmo tudi Vasja Rupnik in Gregor Brvar. Rupnik je nastopil sploh prvič letos, zaradi poškodovanega kolena z blokado. Glede na poškodbo bi bil priporočljiv celo počitek. "Kaj pa naj naredim. SP je pač SP in nikakor nisem mislil sedeti doma v naslonjaču. Vesel sem, ker sem se uvrstil na zasledovanje, danes pa mislim, da sem bil uspešen tako na strelišču kot tudi v smučini in da je nastop, sploh prvi v sezoni, dober. Morda bi ob večji zbranosti lahko leže zadel tudi vseh pet tarč," je dejal 30-letni Rupnik. Brvar pa je bil tokrat slab na prvem streljanju. "Leže sem zgrešil dvakrat, kar se mi običajno ne dogaja. Napravil sem premalo korekcije. V nadaljevanju je bil nastop dober in pomembno je, da smo vsi uvrščeni tudi na jutrišnjo tekmo."