Puščavski izzivalci zapuščajo Evropo

Dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar so se z današnjo drugo etapo od Portimaa do Malage poslovili od evropskih cest.

Objavljeno
07. januar 2007 15.50
Miran Stanovnik
Malaga - Dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar so se z današnjo drugo etapo od Portimaa do Malage poslovili od evropskih cest, saj se v ponedeljek začne afriški del preizkušnje. Med motociklisti je bil najhitrejši Portugalec Helder Rodrigues (Yamaha), slovenska predstavnika Miran Stanovnik in Tomo Merhar (oba KTM) sta bila 57. oziroma 139., skupno pa sta po dveh etapah na 39. in 145. mestu. Slovenca v tovornjaški razvrstitvi Janez Krivic in Darko Goriup sta trenutno na 63. mestu.

Med avtomobilisti je do Malage najhitreje pripeljal domačin Carlos Sainz (Volkswagen), drugi je bil Francoz Luc Alphand (Mitsubishi), tretji pa še en Španec Joan Nani Roma (Mitsubishi). Skupno je najboljši ostal Portugalec Carlos Sousa (Volkswagen), ki ima pred današnjim zmagovalcem 45 sekund naskoka.

"Danes sem vozil zelo previdno, saj proga ni odpuščala napak. Ponekod je bil oprijem odličen, spet za naslednjim ovinkom je lahko drselo, kot da je poledica. Ob pogledu na zares globoke prepade pa mi tudi na misel ni prišlo, da bi vsaj malce pretiraval. Ena drobna napaka, en zdrs in lahko je konec letošnje dirke," je najboljši slovenski predstavnik Stanovnik ocenil evropski del nastopa. Podobno kot številni drugi dirkači sta imela tudi Slovenca težave z navigacijskim sistemom GPS, ki del poti ni deloval. "Danes se mi je odvalil velik kamen od srca, saj se mi uresničuje velika želja. Motor je deloval brezhibno in sva sedaj že bolj prijatelja, predvsem pa je najvažneje, da me je pripeljal do trajekta. Vozil sem previdno v zmernem tempu z mislijo na to, da se po težavah na prvi etapi res ne splača vsega truda zapraviti že v Evropi," pa je bila ocena novinca na Dakarju Merharja.

Pri motociklistih ima po dveh etapah Rodrigues pred rojakom Rubenom Fario (KTM) na drugem mestu 47 sekund naskoka. V tretji etapi od pristaniškega mesta Nador do Er Rachidie v maroku čaka dirkače 649 kilometrov, od tega je 252 kilometrov hitrostne preizkušnje.