Pušnikov lov na trofejo

Trener Rudarja Marijan Pušnik je v Velenju za majhen denar spet sestavil zasedbo z glavo in repom, ki navdušuje in logično napreduje. Po delovanju v Dravogradu, Celju in Mariboru spet daje enega najvidnejših pečatov na domači sceni.

Objavljeno
24. avgust 2009 23.42
Rok Tamše
Rok Tamše
Pred začetkom nogometnega prvenstva so tako strokovnjaki kot drugi poznavalci prvoligaške scene napovedovali suvereno prevlado Maribora, Interblock pa naj bi bil vijoličnim tik za petami. Po šestih kolih, ko prepričljivo prednjačita Rudar in Luka Koper brez izgubljene tekme, ne gre dokončno soditi o kakovosti in razmerju moči omenjenih moštev na dolge proge, saj bomo prvemu obračunu priča po prvem delu sezone, zares pa bo štela samo točkovna bera v maju. Vseeno pa velja pod drobnogled vzeti nov poskus Marijana Pušnika, da se uvrsti med izbrane strokovnjake, ki so osvajali slovenska prvenstva.

Trener vodilnega Rudarja je v Velenju za majhen denar spet sestavil zasedbo z glavo in repom, ki navdušuje in logično napreduje. Po delovanju v Dravogradu, Celju in Mariboru temperamentni Korošec spet daje enega najvidnejših pečatov na domači sceni. V tretji sezoni s »knapi« v rezultatskem smislu že nekoliko prehiteva denarne in logistične kapacitete kluba iz Šaleške doline. Postavlja se namreč vprašanje, če lahko Rudar v takšnem ritmu in tako prepričljivo odigra celotno prvenstvo. Spomnimo se, da je Pušnik s Celjani pred leti vztrajno naskakoval prestol slovenske lige, a mu je vselej nekaj zmanjkalo. Takratna zasedba iz mesta ob Savinji je bila na prvi pogled kakovostnejša in bolj raznolika od sedanje pri sosedih, toda Dravograjčan je v končnicah prvenstev redno izgubljal bitke s tekmeci. Pri iskanju razlogov za to - gledano s časovne distance - v ospredje rine tudi nezadostna ambicioznost takratnega alfe in omege kluba Darka Klariča, ki je vztrajno ponavljal, da osvajanje lovorike ni imperativ, ni pa niti pozabil omeniti krute realnosti za skoraj vse klube; da se po izključno poslovni računici pri nas enostavno ne izplača postati prvak. Čeprav so mnogi Pušniku na podlagi celjske zgodbe nadeli naziv luzerja, je kot trener in športni direktor Maribora hkrati v takrat nestabilnem taboru vijoličnih pokazal, da je iz pravega testa. Najbrž še niste pozabili, kako je med drugim padel španski Villareal, veliki hit lige prvakov. Jasno, da ob kasnejšem prihodu Zlatka Zahoviča v Ljudskem vrtu ni bilo več prostora za »Puško«, ki je s tem izgubil priložnost za osvajanje pokalov.

V času recesije se zdi, da so možnosti Rudarja, da bi bil na vrhu lestvice tudi po zadnjem kolu, realnejše, kot bi bile sicer. Morda pa bo ambiciozni trener Velenjčanov spet doživel že znano zgodbo. Namreč, da okolje ni dovolj lačno te lovorike niti zanjo ni pripravljeno ničesar tvegati. O tem bodo v pisarnah Štadiona ob jezeru še veliko premlevali, medtem pa bo nekdanji kandidat za selektorja reprezentance svoje varovance še naprej prepričeval, da so lahko pravi junaki zgolj na potovanju od zmage do - zmage. Tudi z izbranimi besedami, ki jih namenja svojim igralcem, se Marijan Pušnik odločno dviga od slovenskega trenerskega povprečja, a kot vselej bo vse to pravo težo dobilo šele s trofejo.

Iz torkove tiskane izdaje Dela