Räikkönen: Govorice vaš problem, ne moj

Kimi Räikkönen, ki je z drugim mestom na Hungaroringu, tretjim v Valencii in prvim v Spa-Francorchampsu na prejšnjih treh dirkah osvojil z naskokom največ točk (24), je trenutno najbolj vroč voznik v formuli 1.

Objavljeno
13. september 2009 14.56
Mi. Š.
Mi. Š.
Kimi Räikkönen, ki je z drugim mestom na Hungaroringu, tretjim v Valencii in prvim v Spa-Francorchampsu na prejšnjih treh dirkah osvojil z naskokom največ točk (24), je trenutno najbolj vroč voznik v formuli 1. Zadnji uspehi - še posebno zmaga v Belgiji - so očitno razvezali tudi njegov jezik, saj je Ferrarijev zvezdnik pred dirko v Monzi privolil v daljši pogovor za italijanski časnik La Stampa. »Ledeni mož«, kakor tudi kličejo 29-letnega Finca, je s posameznimi odgovori ostal zvest svojemu vzdevku, z drugimi pa je povedal več kot kdaj prej ...

Mar računate, da boste po zmagoslavju v Belgiji v svojo korist odločili tudi VN Italije?

Zmeraj isto vprašanje. Le kako naj nanj odgovorim drugače, kot da bom dal od sebe vse?

Autodromo Nazionale je fascinantno dirkališče, a ne preveč zahtevno. Se strinjate?

Voziti 300 km/h nikdar ni preprosto, je pa res, da proga v Monzi ni najtežja. Ima zgolj tri šikane in zavoje; ti so izjemno hitri, in zato nadvse zabavni.

Vam je v Italiji všeč?

Če mi ne bi bilo, bi sem prihajal zgolj na dirke, tako pa sem vašo deželo že večkrat obiskal, še preden sem prišel v formulo 1. Pokrajina je lepa, tudi hrana je okusna.

Kako gledate na tukajšnje navijače?

Med njimi so dobri in slabi ljudje; kot povsod drugod po svetu.

So za vas v Monzi morda dodatna spodbuda?

Med vožnjo jih tako ali tako ne slišim, poplavo Ferrarijevih zastav pa lahko občudujem tudi ob drugih dirkališčih.

Kako si razlagate svojo vrhunsko formo v zadnjem času?

Po ne najboljšem začetku smo vendarle odkrili naše težave, jih sredi sezone odpravili in začeli dohitevati tekmece. K odmevnejšim dosežkom so veliko pripomogle tudi zadnje tri steze, ki so bile pravzaprav pisane na kožo našemu dirkalniku.

Mnogi menijo, da je na vaš preporod odločilno vplivala odsotnost poškodovanega moštvenega tekmeca Felipeja Masse?

Sam mislim, da sem bil močan že pred njegovo nesrečo na Hungaroringu.

Še pred kratkim so vas obtoževali, da ste leni, premalo motivirani in prepogosto sežete po alkoholu. Kaj se je spremenilo v zadnjih dveh mesecih?

Nič, kajti še vedno si rad privoščim kakšen vrček piva ali dva. Ne, svojega življenjskega sloga nisem prav v ničemer spreminjal; enako, kot živim zdaj, sem tudi pred dvema letoma, ko sem redno zmagoval in postal svetovni prvak.

So vas takšne obtožbe prizadele?

Ne, vsakdo lahko razmišlja, kakor pač hoče.

Večino voznikov na dirkah spremljajo življenjske sopotnice, le vašo ženo Jenni je sila poredko videti v boksu. Ali je to vaša ali njena želja?

Jenni se v formuli 1 strašno dolgočasi in moram reči, da jo popolnoma razumem. Postopati po dirkališču od devetih zjutraj pa vse do večera ni tako zabavno, kot si verjetno mislite, saj tu ni česa videti. Po drugi strani pa ne potrebujem nikogar, da bi me držal za roko.

Imate kaj prijateljev v formuli 1?

Da, ampak ne med vozniki. Z vsemi se sicer čisto dobro razumem, vendar z nikomer tako dobro, da bi ga obiskoval v prostem času.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Čim bolje odpeljati dirke in doseči še kakšno zmago.

Mislil sem na prihodnjo sezono?

Imam pogodbo s Ferrarijem.

Običajni odgovor.

Običajno vprašanje.

Bi si želeli športno pot skleniti pri Ferrariju?

Nameraval sem, toda zadeve se v formuli 1 spreminjajo tako rekoč čez noč, tako da ... Kdo ve?

Massa se bo vrnil v naslednji sezoni, Fisichella je v pripravljenosti, ves svet ve, da je Alonso že podpisal pogodbo s Ferrarijem. Ste zaskrbljeni?

Niti najmanj. Kakor sem vam že dejal, me pogodba s Ferrarijem veže do decembra 2010. Vse te govorice so vaš problem, ne moj.

Komu letos pripisujte največ možnosti, da se ovenča z naslovom svetovnega prvaka?

Ker sem sam že izpadel iz te igre, mi je popolnoma vseeno.

Iz NeDela