Rafael Nadal in Lindsey Vonn dobitnika laureusa

Španski teniški igralec Rafael Nadal in ameriška smučarka Lindsey Vonn sta dobitnika priznanj laureus za najboljša športnika leta 2010. Priznanje za najboljšo ekipo leta je prejela španska nogometna reprezentanca.

Objavljeno
07. februar 2011 18.57
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Abu Dabi - Teniški igralec Rafel Nadal in alpska smučarka Lindsey Vonn sta dobitnika prestižnih športnih priznanj laureus, ki so jih podelili v Abu Dabiju.

Najboljši igralec na svetovni teniški lestvici Nadal si je nagrado prislužil s tremi osvojenimi turnirji za grand slam v minulem koledarskem letu, in v kategoriji najboljših športnikov premagal košarkarja Los Angeles Lakersov Kobeja Bryanta, filipinskega boksarja Mannyja Pacquiaa in nogometaša Barcelone Andresa Iniesto in Lionela Messija.

Vonnova je na drugi strani v minulem letu osvojila zlato olimpijsko kolajno v smuku in tretjič zapored sezono svetovnega pokala končala z velikim kristalnim globusom. Za nagrado so bile nominirane tudi hrvaška atletinja Blanka Vlašić ter teniške igralke Serena Williams, Kim Clijsters in Caroline Wozniacki. Vonnova se kajpak ni udeležila podelitve, saj jo jutri na SP v Garmisch-Partenkirchnu že čaka prva tekma za kolajne.

Za najboljšo ekipo leta je laureusa pričakovano prejela španska nogometna reprezentanca, potem ko je junija v Južni Afriki osvojila naslov svetovnih prvakov, potem ko je v finalu z 1:0 premagala Nizozemsko.

Na slovesni podelitvi je nagarado za življenjske dosežke dobil nekdanji francoski nogometaš Zinedine Zidane, ameriški deskar na valovih Kelly Slater pa nagrado za dosežke v ekstremnih športih. Za najboljši povratek leta je bil izbrana vrnitev po poškodbi italijanskega dirkača v moto gp, Valentina Rossija. Ta je samo 41 dni po zlomu noge že dirkal v kraljevem razredu motociklizma. V tej kategoriji je bila za nagrado nominirana tudi slovenska atletinja Merlene Ottey.

Nagrade laureus sicer podeljuje akademija 46 nekdanjih športnih zvezdnikov, tudi letos pa se je na slovesni podelitvi v Abu Dabiju trlo svetovno znanih obrazov. Nagrade nimajo le prestižnega pomena, saj si tako akademija kot nagrajenci prizadevajo za širitev športnih in socialnih projektov po svetu. Doslej so v ta namen porabili že 40 milijonov evrov.