Red Bull grozi Buttonu

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v formuli 1 Jenson Button bo drago plačal, če bo še ponovil slabo predstavo z zadnje dirke v Belgiji, Britanca svari šef Red Bulla Christian Horner.

Objavljeno
31. avgust 2009 16.23
P. Z.
P. Z.
Dunaj - "Jenson Button ne more kar naprej tako dirkati, ne da bi bil za to kaznovan pri točkah," je Christian Horner povedal po dirki v Spaju, kjer je Button odstopil že v prvem krogu: "Še vedno so v igri za naslov štirje dirkači, od teh dva naša."

Button je dobil šest od prvih sedmih dirk, nato pa močno popustil. Na zadnjih petih dirkah je osvojil vsega 11 točk. V nedeljo je prvič ostal povsem praznih rok. Pritisk nanj je tako vse večji. Zdaj ima še 16 točk naskoka pred moštvenim tekmecem Rubensom Barrichellom, do konca pa je še pet dirk, prva čez 13 dni v Monzi.

Britanca je pred zadnjo dirko močno razjezilo pikro vprašanje novinarja, ali si sploh želi osvojiti naslov svetovnega prvaka. Toda na dirki ni  znal primerno odgovoriti. Edino tolažbo lahko najde v tem, da njegovega odstopa trije tekmeci, Barrichello ter Red Bullova Mark Webber in Sebastian Vettel niso znali unovčiti.

Barrichello je dobil Valencio, v Belgiji pa osvojil samo sedmo mesto. Webber se je štirikrat zapored uvrstil na zmagovalni oder in se prebil na drugo mesto, na zadnjih dveh tekmah pa ni osvojil niti točke. Vettel zdaj za Buttonom zaostaja za 19 točk, potem ko je po dveh odstopih v Spaju zasedel tretje mesto.

Buttonu in njegovemu moštvu Brawn GP prijata vse močnejša Ferrari in McLaren, pa tudi presenetljiva Force India in BMW, ki vztrajno kradejo točke Red Bullu, hkrati pa niso nevarni za prvaka. Toda Horner Buttona opozarja, da se ne more večno zanašati, da ga bodo reševali drugi. "Rubens se mu je na zadnjih dveh dirkah približal za 10 točk. Sebastian za šest, pa četudi že od junija ni imel dobrega vikenda. Vse je še odprto. Mislim, da bo v prvenstvu prišlo še do enega dramatičnega zasuka. Naša Vettel in Webber še imata vse možnosti, da prehitita Buttona."

Slednji je še vedno miren, vendar je priznal, da mora nekaj ukreniti, da bo njegovo življenje manj stresno. "Z optimizmom pričakujem naslednji dve dirki. Nisem niti 'zafrustriran' niti negativen. Moramo spet postati konkurenčni. Vse, kar mi je storiti, je končati dirko na četrtem ali petem mestu. Toda to ni moj cilj. Želim zmagovati. Naslov prvaka je pomemben, zmagovanje pa je strast. Nikoli se ne bom zadovoljil s petim ali šestim mestom. Računam, da bom v Monzi spet pri vrhu."