Rekorda Isakovičeve in Mankoča

Sara Isakovič je na mitingu v Berlinu postavila novi državni rekord na 200 m delfin, z novim državnim rekordom na 100 m delfin pa se je izkazal tudi Peter Mankoč.

Objavljeno
10. marec 2007 21.30
Peter Mankoč
Berlin - Plavalka Žita Gorenjke Radovljice, Sara Isakovič, je na mitingu v Berlinu ponovno postavila nov državni rekord na 200 m delfin. Razdaljo je preplavala v 2:09,61 minute in bila še 21 stotink sekunde hitrejša kot na mitingu 24. februarja v Lyonu. Popoldne pa je zablestel še Ilirijan Peter Mankoč in na 100 m delfin z 52,76 za 37 stotink sekunde popravil lasten državni rekord, dosežen na svetovnem prvenstvu 2005 v Montrealu. Izjemen dosežek je ob zmagi na 50 m prsno z 28,03 uspel tudi Triglavanu Emilu Tahiroviču.

Uspešen dan za slovenske plavalke

Na 100 m delfin, kjer je na najvišjo stopničko stopila Isakovičeva, je četrto mesto osvojila Anja Klinar z 2:17,91, Monika Močnik pa je bila z osebnim rekordom 2:22,97 osma. Trojica radovljiških plavalk je nastopila tudi na 400 m prosto, kjer je Isakovičeva z zanjo povprečnim izidom 4:18,28 osvojila prvo mesto, Klinarjeva je bila s 4:21,61 tretja, Močnikova pa s 4:26,25 peta.

"Upala in tudi pričakovala sem, da bom v delfinu dosegla približno tak izid kot v Lyonu, hkrati pa sem vedela, da konkurenca za rekordne dosežke ne bo prava. Lažje je bilo v Lyonu ob Laure Manaudou (svetovna rekorderka, op. p.), zato sem vesela, da se mi je uspelo toliko zbrati, da sem kljub temu lahko plavala tako hitro. Morda sem malo prehitro začela. Če bi počasneje začela, bi morda lahko dobila pol sekunde. Posebej dobro je kazalo po 150 metrih, saj sem obračala 1:34 in če bi zmogla še zadnjih 50 m odplavati normalno, bi dosegla izid, s katerim bi bila na svetovnem prvenstvu v igri za kolajno. Na žalost pa me je malce pobralo. S kolajno nisem obremenjena. Vsekakor sem tudi z rekordom zadovoljna in imam pred SP spet lepo potrditev, da smo dobro delali. Manj vesela sem z dosežkom na 400 metrov, vsaj glede na včerajšnji dosežek na 800 m prosto. Morda je bil start na sporedu prezgodaj," je bila novega dosežka vesela Isakovičeva.

Zadovoljen tudi Mankoč

Zelo zadovoljen je bil ob zmagi na 100 m delfin tudi Mankoč: "Plaval sem olimpijsko normo, ki pa na tem tekmovanju še ne velja, saj bo prva tekma za lovljenje norm prav SP v Avstraliji. Seveda sem vesel dosežka, tudi pred nastopom sem si želel plavati pod 53 sekundami, saj mi je jasno, da drugače na SP ne bom plaval pod 52,0, tako da sem svojim ciljem spet korak bližje. Osnovna želja za SP pa še vedno ostaja norma A za Peking," pa je svoje plavanje pokomentiral Mankoč.

Tahirovič presenetil sebe in trenerja

Sebe in trenerja je presenetil tudi Emil Tahirovič, saj je bil z rekordom mitinga 28,03 bistveno hitrejši od pričakovanj. Soliden nastop je uspel tudi Koprčanu Matjažu Markiču, ki je bil z 28,54 tretji, med slovenska tekmovalca se je vrinil Srb Mladen Tepavčevič (28,25), ki je dokončno potrdil pot v Avstralijo. "Kaj naj rečem. Emil me je res močno presenetil. Od Matjaža sem pričakoval malce več, saj je enak izid plaval že dopoldan, a mi je potarnal, da so ga motile luči, ki so bile prižgane samo v bazenu, v dvorani pa ne in ni imel pravega občutka za gladino vode," je svoja varovanca ocenil trener Roni Pikec.

Miting se bo končal v nedeljo, ko naj bi nastopil tudi oboleli Luka Turk.