Reševalna akcija Humarja prekinjena do jutri

Tomaž Humar se je med solo vzponom na goro Langtang Lirunga težko poškodoval in obtičal na višini okoli 6300 metrov. Nepalski reševalci so že dosegli to višino, vendar ga še niso našli. Reševanje se bo nadaljevalo jutri.

Objavljeno
11. november 2009 15.50
Slovenija je trepetala za življenje Tomaža Humarja, ki je bil šest dni ujet v Rupalski steni pakistanskega osemtisočaka Nanga Parbat.
Ti. K./Da. O.
Ti. K./Da. O.
Katmandu - Slovenski alpinist Tomaž Humar se je v ponedeljek poškodoval v južni steni gore Langtang Lirunga v Himalaji. Na Planinski zvezi Slovenije so za delo.si potrdili, da si je Humar med solo vzponom zlomil nogo in obtičal nekje na višini 6300 metrov.

Reševalna akcija poteka že dva dni, odkar je Humar sporočil, da se mu je zgodila nesreča. Na pomoč so že odšli štiri šerpe, ki jih je zjutraj helikopter pripeljal v bazni tabor Langtang Lirung. Viki Grošelj, ki tudi tokrat pomaga pri koordiniranju akcije, nam je potrdil, da akcija poteka po načrtih in da v njej sodelujejo najboljši nepalski reševalci, ki so tudi osebni Humarjevi prijatelji. Vzporedno tečeta tako klasična reševalna akcija nepalskih reševalcev kot tudi helikoptersko sondiranje terena.

Kakšno je Humarjevo stanje, nihče ne ve, dodaja Grošelj, saj od ponedeljka, ko je sporočil za nesrečo, z njim niso imeli kontakta. Grošelj, ki je koordiniral reševalno akcijo že leta 2005 v Pakistanu, ne ve, ali je res, da si je Humar zlomil nogo.

Predsednik Planinske zveze Nepala Ang Tsering je za 24ur dejal: "Včeraj so šli na goro trije plezalci šerpe iz Katmanduja. Pritrdili so 400 metrsko vrv do prvega baznega tabora. Danes so pritrdili še 900-metrsko vrv in dosegli 6300 metrov, ampak ga niso našli." Dejal je še, da ima Humar tudi satelitski telefon, vendar reševalci od včeraj zjutraj niso več vzpostavili stika z njim.

Dogajanje spremlja tudi ministrstvo za zunanje zadeve, ki je v stalnem stiku z veleposlaništvom RS v New Delhiju, v samo reševalno akcijo pa se je vključila tudi nepalska vlada.

Langtang Lirung je vrh v Langtang Himal, jugozahodno od Šiša Pangme, visok 7227 metrov. Prvi vzpon nanj je uspel japonski odpravi: 1978 sta se po vzhodnem grebenu na vrh povzpela Seishi Wada in Pemba Tsering Sherpa.