Risi premagali Italijane

Slovenska hokejska reprezentanca je v tretjem, zadnjem krogu turnirja serije Euro Challenge na Bledu premagala Italijo in osvojila skupno prvo mesto.

Objavljeno
17. december 2006 22.46
Veselje slovenskih hokejistov ob vodilnem zadetku
Bled - Slovenska hokejska reprezentanca je v tretjem, zadnjem krogu turnirja serije Euro Challenge na Bledu premagala Italijo s 4:1 (2:0, 2:0, 0:1) in osvojila skupno prvo mesto. V prvi tekmi zadnjega dne je Madžarska s 5:0 (0:0, 4:0, 1:0) odpravila Hrvaško.

Slovenci so zaradi poraza z Madžarsko potrebovali zmago z dvema goloma proti Italiji, da bi na domačem turnirju osvojili prvo mesto. Na zadnji tekmi je pri Slovencih branil še tretji vratar Andrej Hočevar, v polju pa so domači igralci nastopili precej bolje in bolj zavzeto kot na večjem delu tekme z Madžarsko. Že kmalu je vratarju Andrei Carpanu zapretil Marcel Rodman, toda dva njegova poskusa, prvič mu je podal brat David, drugič pa je streljal, ko sta imeli obe ekipi na ledu po štiri igralce, sta ostala neizkoriščena. Ob številčni premoči Italije je Gregor Krivic slabo končal protinapad, nato pa je, ko je imela na ledu igralca več Slovenija, le prišlo do spremembe izida. Po strelu Avgustinčiča sta pred vrati spretno posredovala Dejan Varl in Gregor Polončič in v 16. minuti je bilo 1:0. Že ob naslednji številčni prednosti so Slovenci vodstvo še povišali, s silovitim in neubranljivim strelom je Carpana premagal Avgustinčič.

Slovenija je tudi drugo tretjino začela v podobnem slogu in že v 22. minuti dosegla še tretji gol z igralcem več, strelec je bil branilec Damjan Dervarič. Nato so sledile italijanske minute, predvsem zaradi zaporednih izključitev na slovenski stani, toda vratar Hočevar je nekajkrat odlično posredoval ob poskusih Partika Bone in Armina Helferja, tudi v obdobju, ko so imeli tekmeci na ledu dva igralca več. Ko so domači spet prevzeli vajeti igre v svoje roke, so Italijani v prodoru v 32. minuti nepravilno ustavili Mitjo Robarja, a je nato vratar Carpano Marcelu Rodmanu ubranil kazenski strel. Toda že pol minute kasneje je bilo že 4:0, gol, spet je imela Slovenija številčno prednost, pa so si pravzaprav zabili Italijani sami, ko so skušali plošček izbiti z golove črte.

Kljub visoki prednosti "risi" niso popuščali tudi v zadnjem delu. Z vse nevarnejšimi streli so poskušali tudi Italijani, vendar je bil Hočevar razpoložen. Na drugi strani je nekoliko padel odstotek izkoriščenosti igre z igralcem več pri Sloveniji - po prvih štirih italijanskih izključitvah je bil stoodstoten -, a se ob dobri igri Slovencev ni bilo treba bati, da bi se ponovila Riga izpred pol leta, ko so Italijani izničili visoko vodstvo Slovenije. Uspelo pa jim je tik pred koncem doseči častni gol.

Slovenija, Italija in Madžarska so turnir končale s po štirimi točkami, zaradi boljše razlike v golih pa je na prvem mestu končala Slovenija, druga je Italija, tretja pa Madžarska, medtem ko so bili Hrvati brez točk in brez golov zadnji.