Risi spet doma

Konec tedna bo slovenska hokejska reprezentanca igrala na pripravljalnem turnirju serije Euro Challenge. Za Rise bo blejski turnir prva predstavitev pred domačimi gledalci.

Objavljeno
14. december 2006 12.11
Veselje slovenskih hokejistov ob vodilnem zadetku
Bled - Konec tedna bo slovenska hokejska reprezentanca igrala na pripravljalnem turnirju serije Euro Challenge. Tekmovanje, drugo v tej sezoni, bo tokrat gostila Slovenija, tekme pa bodo v blejski dvorani. Poleg domače ekipe bodo nastopale še reprezentance Italije, Madžarske in Hrvaške.

Za slovenske hokejiste bo blejski turnir prva predstavitev pred domačimi gledalci po aprilu letos, ko je bila na Jesenicah pripravljalna tekma z ZDA pred odhodom na svetovno prvenstvo v Rigi. Po jeseniški tekmi, ki so jo Slovenci gladko izgubili, je sledilo obdobje sprememb. Neuspešen nastop na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Latviji, kjer se Sloveniji ni uspelo obdržati v družbi elite v hokejskem svetu, je sledilo slovo prejšnjega selektorja Františka Vybornega. Reprezentanca je šele pozno poleti dobila novega prvega moža, ko je krmilo prevzel ameriški strokovnjak Ted Sator.

Mož z izkušnjami v najmočnejši ligi na svetu NHL in ameriški reprezentanci je po dveh letih dela v Sloveniji, ko je sodeloval z ekipama HS Olimpija in ŠD Alfa, sprejel izziv vodenja reprezentančnega moštva, ki bo imelo na spomladanskem svetovnem prvenstvu divizije I v Ljubljani le en cilj - vrnitev med najboljše na svetu. Satorjeva pomočnika sta Pavle Kavčič in še povsem svež - funkcijo je prevzel nekaj dni pred turnirjem na Bledu -, jeseniški glavni trener Matjaž Kopitar.

Slovenska reprezentanca ima v tej sezoni za sabo že prvo preizkušnjo. Toda turnir serije Euro Challenge, na katerih se merijo ekipe spodnjega dela elite (Italija, Danska, Norveška) in drugoligaške konkurence divizije I (Slovenija, Kazahstan, Poljska, Madžarska), v septembrskem terminu še ni postregel z najmočnejšo postavo "risov".

Slovenija se je v Budimpešti predstavila z rezervno selekcijo, v kateri so manjkali skorajda vsi igralci, ki si hokejski kruh služijo v tujini, ter jeseniški, saj takrat v avstrijski ligi ni bilo prekinitve. Posledica takšne ekipe in motivirane konkurence sta bila dva visoka poraza (1:5 s Francijo in 1:7 z Madžarsko) in zmaga proti Litvi. Toda Sator je že pred svojo prvo nalogo napovedal, da je šlo na prvem reprezentančnem zboru sezone 2006/07 bolj za preizkus mladih in v reprezentanci še neuveljavljenih igralcev.

Na Bledu bo imel Sator na voljo več izkušenih hokejistov, ne nazadnje tudi zato, ker bodo tokrat prvenstvo prekinili tudi v Avstriji, jeseniški igralci, za katerimi je polovica rednega dela lige Ebel, pa sestavljajo večino tokrat povabljenih hokejistov. Povsem brez zapletov le ni šlo, saj se je jeseniški napadalec Tomaž Razingar odločil, da bo po zlomu nosu še počakal z vrnitvijo na reprezentančno sceno, poškodba na turnirju v Budimpešti pa je bila razlog, da je francoski Briancon nasprotoval nastopu Eda Terglava oz. ga je pogojeval z urejenim zavarovanjem za nastope v izbrani vrsti. Na Bled zaradi še ne povsem zaceljene poškodbe ne bo niti enega izmed treh povabljenih vratarjev, Roberta Kristana, ki igra za švedski Brynas.

Na Bledu bodo tako slovenske barve zastopali vratarji Gaber Glavič (Acroni Jesenice), Anže Ulčar (Banque Royale Slavija) in Andrej Hočevar (Acroni Jesenice), branilci Metod Bevk, Domen Lajevec (Banque Royale Slavija), Damjan Dervarič, Aleš Kranjc, Mitja Robar, Mitja Sotlar, Dejan Varl, Uroš Vidmar (vsi Acroni Jesenice) in napadalci Matej Hočevar (Zavarovalnica Maribor Olimpija), Jaka Avgustinčič (Banque Royale Slavija), Jurij Goličič, Tomi Hafner, Gregor Polončič, Boris Pretnar, Aleš Remar, David in Marcel Rodman, Luka Žagar (vsi Acroni Jesenice), Egon Murič (Medveščak/Hrv) in Gregor Krivic (ŠD Alfa).

Slovenija, ki se je v sredo zbrala na prvem treningu, trenerska trojica pa načrtuje dva treninga še danes, bo prvo tekmo igrala v petek zvečer (19.00), ko bo njena tekmica Hrvaška. V soboto se bo prav tako ob 19. uri pomerila z Madžarsko, v nedeljo pa ob 17.30 še z Italijo.