Robson selektor Tajske

Nekdanji angleški selektor Bryan Robson je sprejel službo v tajski nogometni reprezentanci. To bo njegova prva služba na tujem.. Nekdanji nogometaš Manchester Uniteda je podpisal štiriletno pogodbo.

Objavljeno
23. september 2009 14.35
P. Z.
P. Z.
London - Glavni cilj Bryana Robsona na selektorski klopi Tajske bo uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji. »Postal bo naš trener. Bil je zelo zadovoljen s tem, kar smo mu ponudili,« je povedal predsednik tajske nogometne zveze Worawi Makudi: »Gre za štiriletno pogodbo. Robson bo našo reprezentanco vodil na azijskem prvenstvu, olimpijskih igrah in, upamo, tudi svetovnem prvenstvu

Robson je kot zvezni igralec nastopil na treh svetovnih prvenstvih. Kot trener je vodil štiri angleške klube, nazadnje Sheffield United do februarja 2008. 52-letni "kapetan dragulj", kot so ga označevali na igrišču, bo postal deveti selektor Tajske od leta 1976 in tretji Anglež po Petru Witheu in Petru Reidu. Slednji je po manj kot letu odstopil 9. septembra letos.

Po dogovoru Robson ne ne bo mogel zadržati funkcije pomočnika trenerja pri prvoligašu Stoke Cityju, kot je sprva želel. Njegova prva naloga bo uvrstitev na azijsko prvenstvo leta 2011 v Katarju. Tajska je trenutno tretja v skupini E z dvema točkama z dveh tekem. V skupini so še Iran, Singapur in Jordanija. Na Tajskem, deželi s 67 milijoni prebivalcev, je nogomet vse bolj priljubljen. Profesionalna liga je vsako leto močnejša in privablja tuje igralce.

V 13 letih pri Manchestru je Robson dvakrat osvojil angleško ligo, štiri pokale FA in evropski pokal pokalnih zmagovalcev. Za Anglijo je zbral 90 nastopov. Kot trener je vodil Sheffield United, Middlesbrough, Bradford City in West Bromwich Albion.