Rogge podprl Ulricha in Bassa

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge je v pogovoru za belgijski časnik o dopinškem primeru kolesarjev Jana Ullricha in Ivana Bassa dejal, da bi ju morali pustiti tekmovati, dokler postopek ni končan.

Objavljeno
24. december 2006 12.55
Jacques Rogge
Bruselj - Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (OK) Jacques Rogge je v pogovoru za belgijski časnik Het Laatse Nieuws o dopinškem primeru kolesarjev Jana Ullricha in Ivana Bassa dejal, da bi ju morali pustiti tekmovati, dokler postopek ni končan. "Odgovora na vprašanje, ali sta Ullrich in Basso uživala prepovedana poživila, še ni dokončen, saj postopka še nista končana. Zato menim, da bi lahko nastopala, če to želita. Zato bi morali tudi klubi, ki so ju odpustili, ravnati po pravilih," je menil Rogge, ki pa je vnovič podprl ostre dopinške kontrole, tudi s testiranji DNK.

Rogge je dejal, da bo potrebno uvesti tudi podatkovne baze DNK za športnike. "Sedaj imamo le testiranja urina in krvi. Jutri bodo zaradi razvoja genetike potrebna tudi testiranja DNK," je dejal Rogge.

Združenja profesionalnih kolesarskih ekip (AIGCP) so se na sestanku v Parizu že pred časom strinjali z uvedbo DNA testov, s katerimi želijo poostriti kontrolo nad uporabo prepovedanih sredstev. Direktorji ekip bodo od kolesarjev zahtevali, da pooblastijo Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI) za zbiranje njihovih DNA vzorcev. Tedaj so člani združenja AIGCP sprejeli tudi odločitev, da ne bodo sklenili pogodbe s kolesarji, ki so vpleteni v dopinški škandal ali preiskavo, dokler preiskava ni končana.