Balling smešil velenjsko obrambo

Rokometni pokal EHF: Gorenje na Dansko z - 4, Maribor Branik zmagal za gol.

Objavljeno
22. november 2015 22.33
Staš Skube na tekmi Gorenje Holsterbo Velenje Slovenija 22.11..2015 [Šport,rokomet]
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Velenje, Maribor – Utegne se zgoditi, da Slovenija ne bo imela kluba v skupinskem delu pokala EHF in Gorenju in Mariboru grozi dokaj suhoparna sezona. Velenjčani so prikazali slabo predstavo in pred svojimi navijači izgubili proti Holstebroju za štiri gole, Mariborčani pa so vpisali minimalno zmago z Dinamom iz Bukarešte.

Pred ponovitvijo zadnjega četrtfinala, v katerem so Velenjčani aprila vpisali dve minimalni zmagi in se prebili na F4 v Berlinu, je Gregor Cvijič je dobro vedel, od kod preti glavna nevarnost in govoril o levorokem asu Petru Ballingu. Toda svojim igralcem ni znal pojasniti, kako ga naj zaustavijo. Novopečeni danski reprezentant je počel, kar mu je volja, v prvem polčasu je zbral kar osem od skupaj 11 golov in gostje so imeli ves čas pobudo, med odmorom pa dva zadetka naskoka. Cvijič je v slačilnici moral povzdigniti glas ob medli in naivni obrambi. Njegove besede niso naletele na plodna tla, kapetan Niko Medved in Mario Šoštarič sta zapravila strela s kril, Danci pa so prvič ušli za štiri gole in Cvijič je bil podobno kot na začetku tekme, ko njegovi fantje kar šest minut niso dosegli zadetka, primoran zahtevati minuto odmora. Toda Danci so še enkrat povišali vodstvo, ko je izjemni Balling zadel za 20:15. Šele takrat so »ose« spoznale, da je vrag vzel šalo, in ob podpori navijačev zaigrale bolj odločno. Najbolj je bil razpoložen Miloš Božović, a potem je sledila nova težava, ko je Senjamin Burić malo bolj čvrsto zgrabil Ballinga in si prislužil tretjo izključitev. Klemen Ferlin je postajal vse bolj vroč v domačih vratih, njegove štiri zaporedne obrambe so omogočile znižanje zaostanka na 19:21, četudi na igrišču ni bilo vodje napada Staša Skubeta, ki ni imel svojega dne in je večino drugega dela presedel na klopi. Toda Ballingove enigme domači obrambi ni uspelo razvozlati. Njegov deseti gol je pomenil vodstvo z 22:19, ogrel se je tudi vratar Jonas Hansen in jasno je bilo, da od želene prednosti pred nedeljsko revanšo ne bo nič, še več, tudi možnosti za minimalno zmago so kaj kmalu splavale po Paki. Glede na slabo igro je težko pričakovati, da bodo slovenski podprvaki na Danskem dobili tekmo za biti ali ne biti z zadostno razliko. »Tega res nisem pričakoval. Trudil sem se po najboljših močeh, a tokrat res nisem imel pomoči soigralcev v polju,« razočaranja nad medlim pristopom ni skrival Ferlin, ki pa še ni obupal: »Tako slabo pač ne moremo več igrati. Če bomo na Danskem pokazali pravi obraz, smo sposobni zmagati za pet golov.«

Tudi Mariborčanom se v nedeljo v Romuniji obeta težko delo. Odnesli bi jo lahko še slabše, če ne bi imeli v vratih izjemno razpoloženega Mileta Mijuškovića. Po zaslugi njegovih obramb, na koncu jih je zbral kar 24, so zasukali izid po zaostanku s 5:8. Grega Jamnik je v 19. minuti izenačil, malo kasneje pa poskrbel za najvišje vodstvo dotlej (+4). Tudi v nadaljevanju so bili vijoličasti boljši in Matic Verdinek je z levega krila zadel za obetavnih plus 6 – 22:16. Ko so gledalci pričakovali, da bodo domači rokometaši zanesljivo opravili prvi del naloge, pa se je zalomilo. Po golu Dušana Fidela za 26:21 so gostje v pičlih dveh minutah dosegli štiri zaporedne zadetke in si priigrali dobro izhodišče pred domačo tekmo. »Žal mi je, da se je zgodil ta padec, a ne glede na vse imamo še vedno pozitiven rezultat in v Bukarešti se bomo borili do konca za napredovanje,« ostaja optimističen trener Slavko Ivezič.