Barça in PSG korak pred vsemi

Rokometna liga prvakov bo imela močan slovenski pridih: ob Gorenju in Celje še sedem slovenskih igralcev in trener Denič.

Objavljeno
20. september 2013 21.27
Okrepitve rokometašev Gorenja v Velenju, 31. julija 2013.
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – S tekmama v »celjski« skupini, na katerih je Veszprem nadigral St. Peterburg, Zaporožje pa presenetljivo remiziralo pri Rhein-Neckarju, se je začela nova sezona v rokometni ligi prvakov. Slovenijo bosta spet zastopala Gorenje in Celje, v tujih klubih bo sodelovalo sedem slovenskih igralcev in trener Denič.

Zastor nad tekmovanjem bo že peto leto zapored konec maja padel na sklepnem turnirju v Kölnu, kjer je nazadnje naslov najboljšega osvojil Hamburg. Ker je bil šele peti v 1. nemški ligi, si je moral nov nastop zagotoviti v kvalifikacijah, kjer je srečno izločil Füchse Berlin.

HSV bo težko ponovil uspeh, saj sta izrazita favorita najbogatejši klub na svetu Paris SG, ki ima več kot 13 milijonov evrov proračuna, in Barcelona, ki bo imela sanjsko zunanjo linijo s Karabatićem, Rutenko in Lazarovom. Tudi Kiel in Veszprem kotirata višje kot Hamburg, za katerega bo zadnjo sezono odigral Domagoj Duvnjak.

Velika sprememba se je zgodila s propadom madridskega Atletica, ki je kot Ciudad Real osvojil tri lovorike in ga je doletela enaka usoda kot koprski Cimos. Večina igralcev iz Madrida bo nadaljevala kariere v ligi prvakov s tujimi klubi. Med njimi pa ne bo Ivana Balića, ki je prestopil v Wetzlar. Precej presenetljiv je bil izpad nekdanjega evropskega prvaka Montpelliera, udeleženca lige prvakov deset let zapored. Po porazu z Wislo Plock, kjer igra Boštjan Kavaš, so pred pragom elite obstali štirje Slovenci – Vid Kavtičnik, Dragan Gajić, Jure Dolenec in Matej Gaber, pa tudi legendarni vratar Thierry Omeyer, ki je prišel iz Kiela. Je pa bila uspešna naša enklava v Belorusiji. Dinamo Minsk s slovenskim selektorjem Borisom Deničem ter Urošem Bundalom, Davidom Miklavčičem in Deanom Bombačem je dobil kvalifikacijski turnir na Slovaškem in se je uvrstil v atraktivno skupino s PSG, Barcelono ter dvema makedonskima kluboma – Vardarjem, ki ga je okrepil Matjaž Brumen, in Metalurgom, v katerem je ostal Renato Vugrinec. Krog Slovencev v LP sklene Uroš Zorman, ki se je s Kielcami nazadnje celo uvrstil na F4 in bo vnovič naskakoval vrh.