Bezjak in Cehte hitro razbila ruske upe

Rokometaši Gorenja so se sinoči s pol moči sprehodili do zmage ob štartu lige prvakovproti St. Peterburgu.

Objavljeno
30. september 2012 10.36
ROKOMET
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Velenje - Nekaj razredov močnejši tekmec, kot je St. Peterburg, bo moral priti v Rdečo dvorano, če bo hotel iz nje vzeti kakšno točko. Že v prvem polčasu, v katerem sta bila najbolj utrujena brisalca tal, so rokometaši Gorenja z razpoloženima strelcema Markom Bezjakom (6) in Klemnom Cehtetom (4) odločili tekmo in vpisali prvi točki v ligi prvakov.

Slovenski šampioni so sicer potrebovali kar nekaj časa, da so Rusom pokazali pravo moč. Slaba realizacija - kar osem zgrešenih strelov - je bila vzrok, da je bil izid v 20. minuti 9:9. Takrat pa se je slika le začela bistriti. Strnjena obramba je omogočila pet zaporednih domačih golov, gostje pa mreže Ivana Gajića niso zatresli skoraj sedem minut. Pa ne zato, ker bi bil Srb tako razpoložen (5 obramb), pač pa zato, ker sploh niso prišli do izdelanega strela. Ko so le premagali urok, je Cehte zabil še dva gola za visoko vodstvo med odmorom.

St. Peterburg, ki je v prejšnji sezoni dvakrat gladko klonil proti Cimosu, ni imel odgovora. Razlika se je že do 41. minute povečala na 10 golov (23:13) in še naraščala. Moštvo legendarnega »pivota« Dmitrija Torgovanova (olimpijski, dvakratni svetovni in evropski prvak z Rusijo) je že dvakrat zapored ostalo pred vrati osmine finala, v Rusiji je večno drugo za Čehovskimi medvedi. Glede na prikazano sinoči se to še lep čas ne bo spremenilo. Ekipa, ki bo zaradi neustrezne dvorane domače tekme morala igrati v oddaljenem Čehovu, kljub mladosti goji nazadnjaški, počasen rokomet. Vprašanje, komu - če sploh - bo lahko odščipnila kakšno točko.

V drugem polčasu je kakovostna razlika samo še bolj prišla do izraza in domači navijači, ki bi jih roko na srce moralo biti več, so navdušeno spremljali strelske vaje svojih ljubljencev in ob koncu razvili napis: Nadaljevanje sledi ... V angleščini sicer, a vseeno dokaj primerno.

Velenjčanom je visoka zmaga vlila še dodatno samozavest pred težkim obdobjem s tremi vročimi gostovanji, za začetek sredinim v celjskem Zlatorogu v DP in zatem pri Metalurgu in Kielcah v LP. Gorenje je sicer v dobri formi, toda ima še nekaj rezerv, denimo Fahrudin Melić in zlasti Jure Dolenec bosta morala malce bolje naravnati strelske naprave, če »ose« nočejo imeti težav pri ranjenih Celjanih.

A ta čas je za trenerja Branka Tamšeta in njegove pomembno samo, da je njegovo Gorenje osvojilo prvi točki v skupini C, tam bosta danes na sporedu še drugi tekmi: Kielce - Silkeborg (17) in Chambery - Metalurg. Cehte, ki je na koncu zbral sedem golov in bil za kapetanom Bezjakom drugi strelec tekme, je vzrok za slabšo prvo tretjino tekme videl v tremi nekaterih igralcev na začetku lige prvakov. Levji delež zaslug za visoko zmago pa je pripisal obrambi. »'Ubili' smo jih. Niso vedeli, kaj naj počnejo z žogo,« je bil slikovit Cehte, ki je ob pohvalah zaradi igre ostal skromen, »rokomet je kolektivna igra. Ko ne bo šlo meni, pa se bo pač odprlo nekomu drugemu. V tem je naša resnična moč. Rezerve za Celje? Naj ostanejo skrivnost.«