Blaž Janc: Nekega dne bo strt nemški oreh

Zvezdnik Celja prepričan, da bo Slovenija šla na evropsko prvenstvo.

Objavljeno
08. maj 2017 09.44
Reprezentant Blaž Janc. Ljubljana, 18.9. 2005.[rokomet,reprezentance,Blaž Janc]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Eden izmed mnogih »dolžnikov«, ki proti Nemcem niso bili na svoji ravni, je bil Blaž Janc. Mladi adut Celja Pivovarne Laško, ki bo kariero nadaljeval v Kielcah, po dveh porazih ni skrival razočaranja, a po svoji naravi ostaja optimističen in verjame, da bo Slovenija junija pokazala pravi obraz in se zavihtela na euro 2018.

Kakšni so prvi občutki po vrnitvi v Celje? Minuli reprezentančni akciji pač ne gre pozitivna ocena ...

Vsekakor. Druga tekma je bila sicer boljša od prve, a če potegnemo črto pod cikel, ne smemo biti zadovoljni. Nismo pokazali, kar znamo. Zdaj nimamo kaj, kar je bilo, je bilo. Obrniti se moramo k junijskemu izzivu in tekmam s Švico in Portugalsko. Vse je odprto, vse je v naših rokah.

Jure Dolenec je bil po obeh tekmah precej kritičen do slovenske igre, se strinjate z njim, da se je treba resno zamisliti nad pristopom?

Seveda se strinjam. Nismo prikazali rokometa, ki nas je krasil v zadnjem obdobju. Vsi smo razočarani.

Ste proti Nemčiji odplačali psihološki davek bronu iz Francije?

Najprej se moramo zavedati, da je bil tekmec najtežji, kar jih je sploh lahko bilo. Sigurno nas je tisti bron malce uspaval, ni bil pa v tem glavni razlog, da smo se preveč sprostili. Verjamem, da je kakovost na naši strani in da bomo junija na tekmah, ki jih enostavno moramo dobiti, spet pravi. Takrat bo šlo za vse ali nič in mislim, da nam bo uspelo.

Sta bili potemtakem tekmi z Nemčijio pravočasni opozorili in vsem vam v poduk, da se je treba stalno dokazovati?

Morda res. Spoznali smo, da je težje napadati kot braniti pozicije. Selektor je že večkrat poudaril, da se moramo dokazovati iz tekme v tekmo in iz treninga v trening. Ta bron smo osvojili in zdaj moramo dokazati, da smo še naprej resna in kakovostna reprezentanca. Za zdaj še nismo ničesar izgubili, vse je še odprto, naslednji tekmi moramo odigrati, kot da sta zadnji v naših življenjih, in pokazati, da si zaslužimo mesto na evropskem prvenstvu, kjer bomo spet želeli narediti nekaj velikega.

Omenili ste selektorja Veselina Vujovića, ki zelo slabo prenaša poraze. Kakšen je bil po drugi tekmi?

On nikdar ni zadovoljen. Tudi če bi nesrečno izgubili za gol, bi bilo tako. Zato si lahko predstavljate, da ni bil ravno dobre volje. Tudi on je bil razočaran, ni pa zganjal preplaha. Kmalu bomo spet skupili skupaj, on nas bo že znal motivirati, da bomo spet leteli po igrišču in grizli v obrambi.

Večina reprezentantov se je že julija lani začela pripravljati za OI v Riu, januarja je bilo SP, kako močna je utrujenost pred finišem sezone?

Utrujenost je stalno prisotna, vendar ni razlog za to, da smo bili proti Nemcem tako slabi. To ne sme biti izgovor.

Pred junijskim zadnjim dejanjem vaš še čakajo štiri tekme v celjskem dresu, pričakujete, da bo dvoboj z Gorenjem za prvaka dramatičen do konca?

Moja edina želja je ubranitev naslova. Vsi igralci, ki se poslavljamo iz Celja, hočemo postaviti piko na i. Težko bo, pričakujem, da bo o prvaku odločala zadnja tekma 2. junija v Celju. Pred tem pa si ne smemo privoščiti spodrsljaja proti Ribnici, Kopru in Krki.

Slovenija še nikdar ni premagala Nemčije, vsi rodovi pred vami so bili neuspešni. Bo vaš, ki prihaja v ospredje, kdaj premagal ta urok?

Resnično upam, da bo v času moje kariere padla tudi Nemčija. V Stožicah smo imeli idealno priložnost, pa se žal ni izšlo. Vseeno verjamem, da bodo še priložnosti. Kakovost imamo in slejkoprej bomo strli tudi ta oreh. Morda takrat, ko bo najbolj pomembno.